Izgrađen novi azil za napuštene pse

543

Na lokalitetu Razvojno-edukativnog centra „Manjača“ izgrađeno je prihvatilište za napuštene pse, u nastojanju da se riješi višegodišnji problem sa adekvatnim smještajem za „odbačene“ pse.

U prvu fazu izgradnje novog azila za pse, koji je sada smješten u neuslovnim prostorijama u Ramićima, iz gradskog budžeta uloženo je više od 130.000 KM. Novi objekat omogućiće adekvatan smještaj za 120 napuštenih pasa.

 

  • Objekat je sagrađen po novim standardima, ima prostor koji je uređen i sa dovoljnim razmakom, te ograđenom površinom kojom životinje mogu da se kreću. Namjera je bila da dobijemo humanije uslove za smještaj pasa, jer postojeći azil u Ramićima je nedovoljnih i neuslovnih kapaciteta – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, prilikom današnjeg obilaska novoizgrađenog azila.

Banja Luka će, kako je istakao, imati vjerovatno najuređnije prihvatilište za pse u RS i u BiH, čime će biti zadovoljeni i svi kriterijumi onih koji su izražavali brigu za kućne ljubimce.

  • Predviđeno je da radimo i sljedeće faze, koje podrazumijevaju veterinarsku stanicu i skladišta za hranu i životinje, u skladu sa raspoloživim sredstvima – kazao je Radojičić.

Draško Ilić, direktor Centra za razvoj poljoprivreda i sela, koji zajedno sa Odjeljenjem za komunalne poslove realizuje ovaj projekat, naveo je da je izgradnja azila i ranije stočnog groblja na lokalitetu na Manjači, predstavlja komletiranu brigu o životinjama.

  • Potrebno je da saniramo još neke objekte, ali već ovog ljeta bićemo u stanju da smjestimo prve pse u novi azil – rekao je Ilić.

U prvoj fazi je izvršeno ograđivanje prostora koji je predviđen za smještaj pasa i zidanje objekta površine 900 kvadratnih metara koji je opremljen neophodnom komunalnom infrastrukturom. Preostalo je opremanje samog objekta neophodnim mobilijarom, kao i opremom za hranjenje pasa.

Objekat se nalazi na ograđenoj parceli ukupne površine od 10.000 kvadratnih metara što psima pruža odlične uslove za neophodno istrčavanje, odnosno svakodnevni boravak na otvorenom.

Dosadašnji azil u Ramićima ubuduće će služiti kao tranziciona stanica do konačnog smještanja u novi azil na Manjači.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!