Domovi zdravlja u RS podižu kapacitet rada na 75 odsto

579

Domovi zdravlja u Republici Srpskoj od 22. juna radiće sa svojih 75 odsto kapaciteta prilikom pružanja specijalističkih zdravstvenih usluga, u odnosu na, ranijim zaključkom, propisanih 50 odsto, oslučeno je na sjednici Republičkog štaba za vanredne situcije.

Ovim zaključkom nalaže se svim domovima zdravlja u Republici Srpskoj da, od 22. juna, sa svojih 75 odsto kapaciteta organizjuju pružanje specijalističkih zdravstvenih usluga, u odnosu na, ranijim zaključkom, propisanih 50 odsto.

Domovi zdravlja su dužni:

  • organizovati strog režim naručivanja pacijenata,
  • uz obavezno korišćenje maski za pacijente,
  • uz pridržavanje mjera fizičke distance od dva metra i mjera lične i respiratorne higijene,
  • uz obezbjeđivanje pisanih uputstava za pacijente na vidnom mjestu u čekaonici (posteri, promotivni flajeri),
  • uz nošenje lične zaštitne opreme od strane zdravstvenih radnika shpodno preporukama koje podrazumijevaju mjere da se svaki pacijent tretira kao potencijalno zaražen,
  • uz sprovođenje trijaže pacijenata na COVID-19 i kod sumnje na isti obavezno prijavljivanje higijensko-epidemiološkoj službi doma zdravlja,
  • uz pojačavanje higijenskih mjera pranja i dezinfekcije površina, prostorija i pribora za rad i
  • uz pojačan inspekcijski nadzor nad sprovođenjem mjera,“

Kako je navedeno u obrazloženju, Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite predložilo je  Republičkom štabu za vanredne situacije donošenje izmjene Zaključka o obavezama domova zdravlja  u Republici Srpskoj u obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti (COVID-19) izazvane novim virusom korona „SARS-CoV-2„ u Republici Srpskoj imajući u vidu da je došlo do povećanja procenta kapaciteta organizacije pružanja specijalističkih zdravstvenih usluga u domovima zdravlja u Republici Srpskoj.

Republički štab za vanredne situacije razmatrao je danas na, 43. sjednici, u Banjaluci, Informaciju o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

S obzirom da je proteklih dana povećan procenat zaraženih novim virusom korona, u odnosu na broj testiranih uzoraka, Republički štab za vanredne situacije apeluje na građane da se dosljedno pridržavaju svih propisanih higijenskih mjera zaštite od virusa korona, koji se, prije svega, odnose na nošenje zaštitne maske u zatvorenim javnim prostorima, poštivanje fizičke distance od dva metra, te dezinfekciju prostora.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!