Do kraja godine novi zakon o fiskalizaciji u Srpskoj

414
Republika Srpska će do kraja godine imati novi zakon o fiskalizaciji koji će omogućiti uvođenje novog sistema u toj oblasti, najavljuju iz Ministarstva finansija.

Postojeći je tehnološki zastario, ne prati kompletno poslovanje u gotovini i ostavlja prostor za sivu zonu, pokazala je nedavno završena analiza fiskalnih kasa. Od avgusta 2008. godine i prvih kasa u Republici Srpskoj, do danas, mnogi poslovni subjekti našli su način za izbjegavanje plaćanja poreza i zato je onlajn sistem preko kojeg bi Poreska uprava dobijala podatke o svakom plaćenom računu u realnom vremenu jedino rješenje, kažu u fiskalnom resoru.

Sistem koji ovog puta ide o trošku države, podrazumijeva da poreski obveznici koriste softver direktno povezan sa Poreskom upravom, što praktično znači da se bez prethodne komunikacije sa serverom uprave račun ne može ni izdati. Onlajn sistem jednostavniji je za poreskog obveznika i sigurniji za Poresku upravu, naglašavaju u Ministarstvu.

“Bilo je planirano da čitav sistem implementiramo do kraja naredne godine, ali nas je korona malo usporila. U svakom slučaju, uskoro krećemo sa legislativom, jer je izuzetno važno da dobijemo kvalitetan, automatizovani sistem koji će što manje zavisiti od ljudskog faktora, kako bismo izbjegli “duple kase” i lažiranje računa. Naravno, važno je i što to neće koštati poslovnu zajednicu”, kaže za BL Portal ministar finansija Zora Vidović.

“Hvatanje krivina” i izdavanje fiktivnih računa uzelo je maha i više niko ne može da ospori da postojeći fiskalni sistem nije dovoljno efikasan, priznaju i u Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske.

“Novi model koji se najavljuje bio bi značajno jeftiniji za nas, a bio bi i sigurniji za državu, jer svi računi idu u realnom vremenu i moguće ih je kontrolisati. Sveukupna kontrola bila bi mnogo bolja, a država bi imala i znatno veći broj informacija i to je ogromna tehnološka razlika i za državu i za poslodavce”, ističe predsjednik Unije Saša Trivić.

Napominje da postojeći sistem poslodavcima proizvodi troškove u smislu preskupih uređaja, prije svega štampača i njihovog održavanja, ali i da ostavlja prostor za zloupotrebe koje je teško kontrolisati.

U Privrednoj komori Srpske kažu da godinama ukazuju na sve probleme koji uzrokuju nelojalnu konkurenciju, a to se sad dešava i kod fiskalizacije.

“Za nas je neprihvatljivo da oni koji ne izmiruju sve svoje obaveze i nalaze način kako da ih izbjegnu, budu u istom košu sa odgovornim privrednicima”, podvlače u komori.

I ekonomisti su saglasni da novi sistem fiskalizacije treba što prije primijeniti u smislu najšireg i najkvalitetnijeg rješenja koje će svim zloupotrebama konačno stati u kraj.

“Imajući u vidu da nam poreska kultura i nije jača strana i da uvijek ima onih koji gledaju kako će nešto uraditi “sa strane”, treba nam sistem koji će biti funkcionalan i po horizontali i po vertikali i pomoću kojeg ćemo dobijati relevantne podatke. Takođe, mimo nadležnosti naše Poreske uprave, treba nam i širi zahvat carinskog organa Uprave za indirektno oporezivanje BIH, jer imamo ozbiljan problem sa krijumčarenjem robe i usluga koje su van svih tokova“, kaže Goran Radivojac, profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci.

U svakom slučaju, fiskalni računi koji su izdati, a nikad nisu stigli do Poreske uprave kroz novi sistem fiskalizacije neće moći da se “provuku”. Zasad, na terenu se osim paralelnih uređaja sa kojih se izdaju lažni fiskalni računi koriste i defiskalizovani, sertifikovanih uređaji sa kojih se izdaju računi koji potpuno odgovaraju propisanom izgledu fiskalnog. Problem je što se tako ostvareni promet ne dostavlja na server Poreske uprave u dnevnim izvještajima i ostaje u “sivoj zoni”.

(Izvor: BL portal)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!