Stipendije za deficitarna zanimanja

440

U okviru gradskog programa stipendija, vrijednog oko 1,6 miliona KM, Grad će i naredne školske/akademske godine stipendirati učenike i studente koji se odluče za neka od nedostajućih zanimanja na tržištu rada.

Za učenike srednjih škola, biće stipendirano školovanje za sljedeća zanimanja: zavarivač, zidar i armirač betonirac, tehničar modelar obuće, dizajner modni tehničar i pekar. Kad je riječ o studentima, gradske stipendije dobiće studenti matematike i informatike, elektrotehnike (računarstvo i informatika), te budući profesori fizike.

Precizirano je to u Odluci o utvrđivanju visine sredstava za stipendiranje učenika i studenata iz budžeta Grada, visini stipendija, deficitarnim i suficitarnim zanimanjima za školsku/akademsku 2020/2021. godinu, koju će razmatrati gradski parlament na jednom od narednih skupštinskih zasjedanja.

Za stipendiranje učenika srednjih škola i redovnih studenata prvog ciklusa na visokoškolskim ustanovama, u narednoj školskoj/akademskoj godini, istom odlukom, planirano je da bude izdvojeno oko 1,6 miliona KM.

Pojedinačni iznosi stipendija ostaju nepromijenjeni, i iznose 80 KM za učenike i 130 KM za studente po osnovu socijalnog statusa i uspjeha u školi odnosno studiju, a za deficitarna zanimanja utvrđeni su iznosi od 160 KM za učenike i 250 KM za studente.

Kada je riječ o tekućoj školskoj/akademskoj godini, Grad stipendira 1.186 učenika i 264 studenta.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!