Do kraja godine još 400 mjesta u vrtićima

371

U Lazarevu, Petrićevcu, Kuljanima, te strogom centru Banjaluke do kraja godine planirano je da budu otvorena četiri nova vrtića u sastavu Centra za predškolsko vaspitanje.

Za Centar, u kojem je trenutno upisano 2.400 djece, novi objekti će značiti dodatnih 400 mjesta za smeštaj mališana.

Dogradnja vrtića “Kolibri” u Lazarevu je uveliko u toku, izabran je i izvođač za opremanje objekta. Vrtić bi, po najavama, trebalo da bude otvoren u septembru. U ovom dijelu obdaništa moći će da boravi 170 mališana. Pri kraju je i izgradnja vrtića na Petrićevcu, za smeštaj stotinu dece, jasličkog i vrtićkog uzrasta.

U okviru planova za širenje sistema predškolskog obrazovanja na prigradska područja, tokom godine i naselje Kuljani bi trebalo da dobije svoj prvi vrtić. Kuljani su jedno od najvećih i najbrže rastućih naselja, s velikim brojem dece, zbog čega se javila potreba za gradnjom vrtića, koji će biti u sastavu Centra za predškolsko vaspitanje. Novi vrtić biće smješten u prostorijama nekadašnje škole, koja raspolaže s prostorijom od 465 kvadratnih metara. Prostor će biti u potpunosti rekonstruisan i prilagođen novoj namjeni. Trenutno, nadležne gradske službe privode kraju izradu projekta, nakon čega će biti raspisan tender za izvođenje radova.

Za ove namjene, iz gradskog budžeta će biti izdvojeno 200.000 KM, uz obezbijeđenu podršku Razvojnog programa UN (UNDP) od 100.000 KM.

– Čim projekat bude završen, UNDP raspisuje tender. Njihove procedure su dosta jednostavnije i očekujemo već na ljeto da krene rekonstrukcija objekta za vrtić u Kuljanima – rekao je načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Petar Bilčar.

U novom vrtiću biće obezbijeđen smještaj za oko 90 mališana, podijeljenih u po dvije jasličke i vrtićke grupe.

 

Bilčar napominje da je u planu da na jesen bude otvoren i stari objekat u dvorištu vrtića “Ježeva kućica” u centru grada, za boravak još 50 djece. Rekonstrukciju objekta, koji je nekada koristilo udruženje „Duga“, finansiraće takođe UNDP, a u toku je tenderska procedura za izbor izvođača ovih radova. U isto vrijeme, Grad provodi javnu nabavku za opremanje objekta, kako bi na jesen mogao da primi nove mališane.

Podsjetimo da je ovog februara otvoren i vrtić “Mali drugari” na Starčevici, gdje je upisano 50 djece.

U sastavu Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje trenutno ima 25 objekata. Zbog aktuelne epidemiološke situacije u javne vrtiće trenutno dolazi oko 600 djece, a raspoređeni su tako da ih u grupi nema više od 15.

Prije ulaska djece u vrtić vrši se trijaža za svako dijete i svakog zaposlenog radnika posebno, mjeri se temperatura beskontaktnim toplomjerima, prolazi se kroz “dezo-barijere”.

Vrbanja sljedeća na spisku

U Odeljenju za komunalne poslove, u idućoj godini nadaju se izgradnji vrtića i u naselju Vrbanja.

– Pišemo aplikaciju s kojom ćemo konkurisati za dio sredstva kod Republičkog sekretarijata za izbeglice, koji finansira projekte u sredinama u kojima žive povratnici i raseljena lica. Od ranije još radimo na projektovanju ovog vrtića, završili smo urbanističko-tehničke uslove i nadamo se početku radova kako bi vrtić u idućoj godini mogao biti završen. Objekat bi se gradio pored škole u Vrbanji, što graniči s Debeljacima, tako da bi korist imali roditelji iz oba naselja –  rekao je načelnik Petar Bilčar.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!