Poreskoj upravi 10.173 zahtjeva za uplatu minimalne plate, poreza i doprinosa

425
Vlada Republike Srpske do sada je obradila i proslijedila 10.173 zahtjeva Poreskoj upravi za uplatu minimalca, poreza i doprinosa za preduzeća kojima je u aprilu zbog pandemije bio zabranjen rad.

Pojedini privrednici tvrde da njihovim radnicima taj novac još nije uplaćen. U Ministarstvu privrede i preduzetništva ih podsjećaju da osim što se prijave na spisak i to bude odobreno treba da predaju i zahtjev u Poresku upravu. Nakon toga tvrde novac će biti uplaćen za nekoliko dana.

Banjalučko preduzeće Pavlović turs bavi se prevozom putnika. Zbog pandemije virusa korona moralo je da obustavi rad do 11 .maja. Za 115 zaposlenih iz Kompenzacionog fonda Republike Srpske uplaćena je minimalna plata i porezi i doprinosi za april. Kažu na isplatu nisu dugo čekali.

– Nakon obrade nije prošlo ni pet – šest dana kako je radnicima uplaćeno – rekao je Goran Starčević, direktor Pavlović tursa.

Više od 80.000 maraka za minimalac, poreze i doprinose mjesečno u vremenu kad nisu radili preduzeće ne bi moglo da isplati. Vlada je do sada obradila 10.173 zahtjeva. Novac će biti upaćen za radnike u svim preduzećima koja zbog pandemije nisu radila. Ali nije dovoljno samo da se firme prijave na spisak.

 

– Uvrste se na spisak i tu misle da su završili, a treba da se prijave u Poresku upravu da bi im novac bio isplaćen – istakao je Vjekoslav Petričević ministar privrede i preduzetništva Srpske.

Finansijsku pomoć iz Kompenzacionog fonda trebalo bi uskoro da dobiju i preduzeća koja nisu obustavljala rad,ali im je u aprilu promet značajno smanjen. Kada budu definisani uslovi biće donesena i uredba.

– Kriterijumi bi trebalo da budu da je promet pao za više od 30 odsto i da nisu otpuštali više od 10 odsto radnika – smastra Saša Trivić , Unija udruženja poslodavaca.

To će u svakom slučaju dobro doći mnogim preduzećima. U Pavlović tursu tvrde, iako su počeli da rade 11. maja još nemaju ni 30 odsto od ukupnog prometa koji su ostvarivali prije pandemije virusa korona .

U resornom ministarstvu kažu da je moguće očekivati još ekonomskih mjera u toku godine.

– Kad završimo određene analize moguće je očekivati u hodu još mjera pomoći – dodao je Petričević.

Radnicima koji nisu radili do 11. maja iz Kompenzacionog fonda biće uplaćeni troškovi poreza i doprinosa. Onima čija su preduzeća imala zabranu rada i nakon ovog datuma biće uplaćena i minimalna plata.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!