Jandrić: Epidemija posustaje

523
Sa aspekta liječenja kritično oboljelih Covid pacijenata u UKC RS, stiče se utisak da se broj teško oboljelih smanjuje. To se vidi po broju novoprimljenih pacijenata u Intenzivnu njegu Covid 5, kao i po broju konsultativnih pregleda za koje nas kolege pozovu tokom dana, kaže Milka Jandrić, šef Odjeljenja intenzivne medicine za Covid 19 pacijente.

– Smanjenje broja oboljelih može biti rezultat mnogih faktora – napora naših građana u pridržavanju preporučenih mjera zaštite, napora zdravstvenog sistema i, na kraju, prirode samog virusa. Što se tiče Intenzivne njege Covid 5, do sada je najfrekventniji period bio od druge polovine aprila do prve polovine maja. Radilo se o pacijentima sa teškim formama bolesti i upali pluća, koji su bili u stanju teške respiratorne slabosti koja je zahtijevala respiratornu podršku, odnosno upotrebu respiratora ili nekog vida neinvazivne mehaničke ventilacije – naglašava Jandrićeva za Srpskainfo.

Prema njenim riječima, u Intenzivnoj njezi Covid 5, do 23. maja liječeno je ukupno 55 pacijenata. Umrlo je 38 pacijenata ili 69 odsto, preživjelo 14 pacijenata ili 25,5 odsto, a u toku je liječenje za tri pacijenta.

– Što se tiče Intenzivne njege Covid 5, najmlađi hospitalizovani pacijent je imao 27, a najstariji 78 godina. Među preminulima, najmlađi pacijent je imao 42 godine, a riječ je o žena koja je bila onkološki bolesnik, dok je najstariji preminuli imao 78 godina, a radi se o ženi koja je bila kardiovaskularni bolesnik – ističe Jandrićeva.

U UKC RS do juče se liječilo 57 pacijenata sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo novog korona virusa. Na odjelu Covid19 bilo je 28 pacijenata teže kliničke forme, a u Covid intenzivnoj njezi četiri pacijenta, od čega dva na respiratoru, a ostala dva na neinvanzivnim modovima mehaničke ventilacije.

Prema riječima doktorke Jandrić, za pacijente koji su završili liječenje u Covid Intenzivnoj njezi, prosječan broj dana liječenja je bio oko osam.

– Kod ove bolesti nema pravila. I osobe bez hroničnih oboljenja nisu bile pošteđene virusa, niti je ovaj podatak bio garancija da će sve biti u redu. Pacijenti oboljeli od Covid 19 su umirali od teške respiratorne slabosti i multiorganskog otkazivanja. Pored direktnog uticaja nedostatka kiseonika na funkciju organa, zna se da virus dovodi do niza promjena u tijelu: podstiče stvaranje krvnih ugrušaka u cirkulaciji, remeti protok krvi kroz organe, remeti funkcionisanje imunog sistema i niza drugih poremećaja. Ovi bolesnici su skloni i sekundarnim bakterijskim infekcijama, imajući u vidu narušen imuni sistem – objašnjava Jandrićeva.

Od 1. marta do 22. maja u Klinici za infektivne bolesti UKC RS pregledano je ukupno 3.160 pacijenata, od čega su, do sada, na liječenje primljena 624, a otpuštena 482 pacijenta.

Prema riječima Antonije Verhaz, načelnice Klinike za infektivne bolesti UKC RS, pik epidemije bio je krajem aprila i početkom maja jer je u tom periodu bio najveći broj hospitalizovanih i novooboljelih pacijenata.

– Pacijenti mogu da preminu od posljedica Covid-19, a najčešći razlog je akutni respiratorni distres sindrom sa posljedičnim zatajivanjem disanja. Kod pacijenata koji boluju od hroničnih nezaraznih bolesti, kao što su dijabetes, srčana ili autoimuna oboljenja tokom infekcije, može da se pogorša i osnovna bolest – objašnjava za Srpskainfo doktorica Verhaz.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!