Studija potvrdila: Izliječeni od virusa korona razvijaju imunitet

512

Dvije studije rađene na majmunima koje su danas objavljene pružaju neke od prvih naučnih dokaza da oni koji se izliječe od Covid-19 mogu da razviju imunitet od ponovne infekcije, što je pozitivan znak da vakcine na kojima se radi mogu biti uspješne, izjavili su američki istraživači.

Iako su naučnici pretpostavili da antitela, koja se proizvode kao reakcija na korona virus, štite naučni dokazi koji bi to potkrepili su bili oskudni, prenio je Rojters.

U jednoj od novih studija istraživači su zarazili devet majmuna Covid-19.

Nakon što su se oporavili, tim ih je ponovo izložio virusu, ali životinje se nisu razboljele.

Nalazi sugerišu da oni razvijaju prirodni imunitet koja ih štiti od ponovnog izlaganja, rekao je dr Den Baruh, istraživač u Centru za istraživanje viruslogije i vakcine na Harvardskom Bet Izrael Dikonis medicinskom centru u Bostonu, čije studije su objavljene u časopisu “Sajens”.

“To je veoma dobra vijest”, istakao je Baruh.

U drugoj studiji, Baruh i njegove kolege testirali su 25 majmuna sa šest prototipa vakcina kako bi utvrdili da li antitela proizvedena kao odgovor na njih daju zaštitu.

Oni su zatim izložili te majmune i 10 kontrolnih životinja korona virusu.

Kod svih kontrolnih životinja virus se pojavio u visokom stpenu u nosevima i plućima, dok su životinje koje su bile vakcinisane imale značajan stepen zaštite, rekao je Baruh.

Prema njegovim riječima, osam vakcinisanih životinja je bilo potpuno zaštićeno.

Ove studije ne dokazuju da ljudi razvijaju imunitet ili koliko dugo on može da traje, ali su ohrabrujuće, navela je agencija.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!