Novi režim prelaska granice sa Srbijom i Hrvatskom

670
Duže od dva mjeseca trajale su stroge mjere pri prelasku državnih granica u cijelom svijetu, pa i našoj regiji. Stroga pravila popuštaju, a gotovo da se na dnevnom nivou donose nove, liberalnije odluke o tome – ko i kako može preći granicu. U Srbiju se može ući bez posebnih dozvola i testiranja na virus korona.

Kako su pravila popustila, tako su i brojni građani s ove strane Drine požurili u Srbiju. Neki zbog poslovnih, studentskih ili drugih obaveza, drugi zbog liječenja, treći zbog nostalgije za najbližima.

Olakšice su jedva dočekali vozači teretnjaka. Oni su radili neprekidno i tokom proteklih mjeseci, a zbog strogih pravila nekada su danima čekali na graničnim prelazima.

Za strane državljane koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu, i dalje su na snazi rigorozne mjere; Mogu ući samo oni koji imaju poslovnu obavezu, i to uz dokumantaciju koja to potvrđuje, i uz negativan test na korona virus ne stariji od 48 časova.

Ulaz je dozvoljen i licima koja dolaze na sahranu, i to članovima najuže porodice pokojnika, u trajanju od 72 časa.

 

Granični prlezi prema primorju još su poprilično pusti. Na Ivanici, granicu dnevno pređe oko četiri stotine lica, dok se u isto vrijeme lani brojilo i po više hiljada prelazaka. Ipak, došlo je olakšanje za radnike iz BiH koji rade na hrvatskom primorju.

Novica Ružić, inspektor za graničnu kontrolu Јedinice GP Trebinje kaže da je otvoren saobraćaj za prekogranične radnike uz radnu dozvolu.

Licima koja uz bosanskohercegovačko imaju i državljanstvo neke druge zemlje, takođe je dozvoljen nesmetan ulazak u zemlju.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!