U RS 14 novozaraženih, među njima pet medicinskih radnika

551

U posljednja 24 sata u Republici Srpskoj potvrđeno je 14 novih slučajeva virusa korona, od čega su pet medicinski radnici. Ukupno je testirano 328 uzoraka.

Radi se o osam muškarca i šest žena. Tri muškarca su srednje životne dobi, tri mlađe i dva starije životne dobi, a četiri ženske osobe su mlađe životne dobi i dvije starije.

Od ukupnog broja novozaraženih, pet osoba je iz Banjaluke, pet iz Prijedora i po jedna osoba je iz Kneževa, Kotor Varoši, Kozarske Dubice i Teslića.

“Jedanaest osoba je imalo kontakt sa prethodno potvrđenim slučajevima, dok tri osobe nisu mogle da navedu jasnu epidemiološku vezu sa pozitivnim licem. Tri osobe su hospitalizovane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama”, naveli su u Ministarstvu zdravlja RS.

Iz Ministarstva su dodali da je na virus korona pozitivno i pet medicinskih sestara i tehničara iz bolnice u Prijedoru.

“U posljednja 24 sata testirano je 18 zdravstvenih radnika iz Gradiške, Prijedora i Doboja, a novi virus korona potvrđen je kod pet medicinskih sestara i tehničara iz Bolnice u Prijedoru. Riječ je o osobama koje su bile u kontaktu sa zdravstvenim radnikom kod kojeg je ranije potvrđen test na novi virus korona i koji se u skladu sa procedurom od tada nalaze u izolaciji. Testirani su i svi ostali radnici sa ovog odjela Bolnice u Prijedoru koji su negativni. Takođe, testirano je i devet vaspitača iz dječijeg vrtića iz Srpca i ovi nalazi su negativni”, navode u Ministarstvu.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno 1.292 slučaja virusa korona, a ukupno su preminule 93 osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona. Od početka epidemije oporavilo se 658 osoba.

Testirano je ukupno 22.006 osoba, a trenutno se u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske liječi 81 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID-19 hospitalizovano je 35 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji devet pacijenata.

“Kod tri pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, jedan pacijent je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije, a jedan pacijent ima podršku kiseoničke maske. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 13 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 19 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom”, kažu u Ministarstvu.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je 53 pacijenta sa COVID-19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje 14 pacijenata, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru 17 pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči  četiri pacijenta, i u Bolnici u Gradišci je pet pacijenata.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci smještene su 142 osobe, 17 osoba je u Studentskom domu u Trebinju, dvije osobe su u Domu učenika u Bijeljini i 24 osobe su u Domu učenika u Doboju.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.982 osobe, a nadzor je završen kod 28.565 osoba.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!