Tvrde da su cijene goriva nerealne: Prevoznici traže da Grad subvencioniše karte

816

Nakon zahtjeva za pojeftinjenjem karata u javnom saobraćaju, u Gradskoj upravi Banjaluka će danas biti održan prvi sastanak s prevoznicima o novom cjenovniku.

Gradska uprava je prošle sedmice uputila zahtev prevoznicima da u skladu sa pojeftinjenjem goriva i oni koriguju svoje cijene i dostave prijedlog na saglasnost jedinici lokalne samouprave. Gorivo je, tokom pandemije virusa korona, sa martovskih 2,30 maraka po litru „palo“ na 1,50 KM u maju.

Prevoznici su se odmah usprotivili, poručivši da su cijene goriva nerealne i da jedva posluju u ovim uslovima!

“Poslujemo s gubicima”

Sastanak s prevoznicima u gradonačelnikovom kabinetu, kako su nam rekli u Odjeljenju za saobraćaj, trebao bi biti održan danas.

“Zakon o komunalnim djelatnostma navodi da se cijena formira na osnovu potreba i ostvarenih prihoda koji moraju biti makar na nuli, a mi poslujemo u gubicima. Trenutna cijena nafte uopšte nije realna; od momenta kada su pokrenuli inicijativu gorivo je otišlo gore za 20-30 feningai još se očekuje rast. Najveći problem je što cijena karata ni prije nije bila ekonomska, već socijalna s popustima i sada već ulazimo u situaciju da moramo razgovarati o cijenama svih karata. Subvencije bi, po meni, trebalo ukinuti, ali onda neće biti đačkih i penzionerskih karata”, kaže za Srpskainfo direktor „Autoprevoza“ Dejan Mijić.

Jednokratna karta u gradskom saobraćaju košta 1,80 KM, radnička mesečna karta je 44 KM, đačka i studentska 30 KM, penzionerska 14 KM, dok su 13 maraka karte za porodice poginulih boraca i invalide I i II kategorije. Ovo su cijene za jednu grupu linija na gradskom području i aktuelne su prethodne dvije godine.

Prevoznici su i ranije tvrdili da sva razlika u cijenama karata ide preko njihovih leđa, te da je Banjaluka jedina lokalna zajednica u regionu koja ne subvencioniše javni saobraćaj.

“Tražili smo sastanak u Gradskoj upravi, jer je ozbiljna situacija. Ni sadašnje cijene prevoza ne obezbjeđuju dovoljno za opstanak, nije moguće zadovoljiti ni minimum troškova, otkazi su neminovni. Već duže vrijeme tražimo da se razlika u cijeni nama subvencioniše, jer ako neko želi građanima da obezbijedi jeftiniji prevoz, mora naći rešenje”, zaključuje Mijić.

U „Pavlović tursu“ nisu željeli ništa da komentarišu. Svoje stavove će, poručuju, iznijeti na današnjem sastanku s Gradom.

Nakon mjesec dana pauze, od prošle sedmice ponovo je uveden javni prevoz u Banjaluci u redukovanom režimu. Od ukupno 23 linije javnog gradskog prevoza, saobraćaju linije: 1, 3, 3B, 6, 8, 9, 9B, 10, 13, 13A, 13B, 13C, 13P, 14, 17, 17A, 19, 39, prevashodno namijenjene prevozu radnika. Polasci su raspoređeni u jutarnjem, podnevnom i večernjem terminu.

Ugovor do kraja godine

U Banjaluci prevoz vrši sedam preduzeća: „Autoprevoz“, „Bočac-turs“, „Central-kompani“, „Pavlović-turs“, „Rale-turs“, „Žak-turs“ i „Aldemo-turs“, na pet grupa linija. Sa ovim prevoznicima je potpisan ugovor na period od sedam godina, koji ističe 31. decembra.

 srpskainfo.com 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!