Raste broj oporavljenih, rukavice više nisu obavezne

356
Pozitivna je vijest što raste broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih u Republici Srpskoj, smatra ministar Alen Šeranić. Zbog planiranog testiranja velikog broja studenata, između ostalog, u narednom periodu očekuje se i nešto veći broj potvrđenih slučajeva zaraze, kaže Šeranić.

U bolnici u Doboju hospitalizovano je 56 pacijenata, Prijedoru 12, Trebinju 11, Gradišci devet, Foči četiri, a u Istočnom Sarajevu jedan. U posljednja 24 časa testirana 52 zdravstvena radnika, te utvrđeno da je jedan medicinski tehničar iz Prijedora pozitivan, dok su svi ostali nalazi negativni.

“Od 10. aprila, kad smo krenuli u široko testiranje  zdravstvenih radnika u Institutu za javno zdravstvo je izvršeno 1.500 zdravstvenih radnika iz cijele Republike Srpske. više od 1070 testiranih je zaposleno u UKC, oni su radili posebno za svoju ustanovu. I ukupno je potvrđen virus korona kod 28 doktora i 61 medicinske sestre. trenutno je oporavljeno devet doktora i 8 medicinskih sestara”, kaže Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite.

Republički štab za vanredne situacije donio je zaključak o sprovođenju mjera zaštite u zajednici protiv virusa korona prema kojem građani u zatvorenom prostoru više nisu obavezni da od zaštitne opreme nose rukavice, s tim što je nošenje maske i dalje obavezno. U Institutu za javno zdravstvo objasnili su zašto.

“Zašto su maske bitne? Zato što one prvenstveno, ukoliko neko nosi  u sebi ovaj virus sprečavaju da on taj virus širi u svoju okolinu. I tu imaju najveći efekat. Takođe imaju i veliki efekat, ako smo u društvu osobe koja je oboljela, kad nosimo masku ona nas  štiti, najveći efekat je kad i jedni i drugi, i oni koji su zaraženi i koji nisu pokušavaju da se štite, kad i jedni i drugi nose maske”, kaže Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Nošenje maski kod djece do dvije godine se ne preporučuje, a kod djece do šest godina uz nadzor roditelja. Kada je riječ o pojedinim tvrdnjama da Srpska loše stoji po broju zaraženih u odnosu na region, Aćimovićeva je rekla da su brojke takve jer se u Srpskoj testiranja sprovode široko, te da se testiraju i ljudi koji nemaju simptome.

“To su osobe koje nisu imali nikakve simptome, ali među njima smo nalazili pozitivne na virus, a onda smo prateći  njihove kontakte, nalazili i među kontaktima veliki broj”, kaže Aćimović.

Iako se mjere u cijeloj Srpskoj relaksiraju, epidemiolozi i dalje prate situaciju. Ukoliko povremeno dođe do rasta broja zaraženih, u određenim područjima su moguća pooštravanja i pojačavanja mjera.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!