U Srpskoj 16 novih slučajeva, ukupno 1.217; Oporavljene 543 osobe

332
U Republici Srpskoj registrovano je 16 novih slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih povećan na 1.217, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Šeranić je rekao da je su u posljednja 24 časa testirana 333 laboratorijska uzorka, te dodao da je virus potvrđen kod 16 osoba.

U pitanju je šest muškaraca i deset žena.

– Riječ je o devet osoba iz Banjaluke, po dvije osobe su iz Gradiške i Gacka, a po jedna iz Dervente, Kotor Varoši i Prijedora – naveo je on.

On je naveo da je kod 11 lica utvrđeno da su bila u bliskom kontaktu sa zaraženim osobama, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiološka veza.

Šeranić je dodao da je jedna od 16 novozaraženih osoba hospitalizovana u UKC-u.

Pozitivan test na novi virus korona potvrđen jekod jednog medicinskog tehničara iz Prijedora. Testirani su svi njegovi kontakti i nalazi su negativni.

Prema njegovim riječima, pozitivan nalaz je bio i kod jedne vaspitačice iz privatnog vrtića u Derventi u kojem se nalazi mali broj djece.

– Ušli smo u obavezno testiranje radnika prije početka rada vrtića. U posljednja 24 časa testirano je 28 radnika u vrtićima. U vrtiću u Derventi su preduzete inspekcijske i epidemiološke mjere, a biće zatvoren zbog dezinfekcije i praćenja kontakata vaspitačice koji će biti upućeni u izolaciju i na testiranje. Imamo informacije da je ona koristila ličnu zaštitnu opremu dok je obavljala posao – naveo je Šeranić.

On je istakao da je do sada testirano 280 radnika u vrtićima širom Srpske, a utvrđeno je da je jedna vaspitačica u vrtiću u Laktašima imala pozitivan nalaz, ali ona nije radila jer taj vrtić nije počeo sa radom.

Šeranić je dodao da su u posljednja 24 časa testirani i uzorci 26 lica koja su bila u karantinima i svi su negativni.

U UKC-u je na liječenju 30 pacijenata sa težom kliničkom slikom, sedam ih čeka nalaze u izolaciji, četiri su na respiratoru, tri na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije, a jedna diše uz pomoć kiseoničke maske.

Na staroj lokaciji banjalučke Hirurgije nalazi se 13, a Pulmologije 26 osoba sa lakšom do srednjom kliničkom slikom.

U bolnici u Doboju hospitalizovano je 86 pacijenata, Prijedoru 12, Trebinju 11, Gradišci devet, Foči četiri, a u Istočnom Sarajevu jedan.

Šeranić je rekao da se u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalaze 164 osobe koje su pozitivne na virus korona, ali nemaju simptome, u Domu učenika u Doboju ih je 28, u Studentskom domu u Trebinju 15, a u Domu učenika u Bijeljini dvije.

Govoreći o nastavku testiranja, Šeranić je istakao da fokus nije na tome koliko je ljudi zaraženo asimptomatski, nego na tome da budu otkriveni oni koji imaju teško oboljenje i spriječeno širenje virusa na najugroženiju populaciju.

On je rekao da je u pripremi protokol za istraživanje populacije u pogledu sticanja kolektivnog imuniteta posredstvom seroloških testiranja, te da time rukovodi Medicinski fakultet u Foči u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Banjaluci.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!