Još 23 osobe pozitivne na virus korona u Srpskoj

477

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u RS, u posljednja 24 časa, u Institutu za javno zdravstvo RS i Univerzitetskom kliničkom centru RS izvršeno je testiranje 550 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona potvrđen je kod još 23 osobe u RS.

“Devet osoba je muškog pola, a 14 osoba je ženskog pola. Dvije osobe muškog pola su mlađe životne dobi, tri srednje i četiri starije životne dobi. Pet žena je starije životne dobi, šest srednje i tri mlađe životne dobi”, navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Kako se dodaje u saopštenju, prema mjestu prebivališta, osam osoba je iz Banjaluke, pet iz Gacka, po dvije iz Doboja i Prijedora, i po jedna osoba je iz Broda, Dervente, Kostajnice, Modriče, Srpca i  Laktaša.

“Kod 11 osoba je utvrđeno da se radi o bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, dok kod ostalih nije navedena jasna epidemiloška veza sa pozitivnim slučajem. Četiri osobe su hospitalizovane u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske”, navedeno je u saopštenju.

Kako se dodaje, u protekla 24 časa testirano je 77 radnika Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske i svi nalazi su negativni. Svi testirani radnici iz drugih zdravstvenih ustanova iz Banjaluke, Laktaša, Bijeljine, Gacka, Zvornika, Foče i Nevesinja su takođe negativni na novi virus korona.

Testirane su i 144 osobe iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju. Pozitivan test na virus korona potvrđen je kod jedne osobe iz karantina u Gacku.

Do sada je u Republici Srpskoj potvrđeno je 1.168 slučajeva virusa korona, od posljedica COVID 19 preminulo je 79 osoba, a oporavilo se 511 osoba.

Od početka epidemije ukupan broj testiranja u Republici Srpskoj je 19.108.

“U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječe 102 osobe sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovana su 34 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji sedam pacijenata”, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo dodaje da je kod dva pacijenta zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a sedam osoba je na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije.

Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 18 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 34 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je 55 pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje devet osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu jedna, u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru sedam pacijenta, u Bolnici u Gradišci devet pacijenata i u Univerzitetskoj bolnici u Foči četiri pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 181 osoba, u Studentskom domu u Trebinju osam, u Domu učenika Bijeljini dvije osobe, i u Domu učenika u Doboju 26 osoba. U objektima za izolaciju u Istočnom Sarajevu, Zvorniku, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.783 osobe, a nadzor je završen kod 30.013 osoba.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!