Online aktivnosti za djecu i mlade: Sigurna zona i edukacije u doba korone

436

Resursni centar za djecu i mlade u Dragočaju zbog situacije sa virusom korona uveo je online aktivnosti za ovu populaciju, čiji je cilj sigurno i podsticajno okruženje za rast i razvoj i podsticanje njihovog aktivnog učešća u ličnom i u razvoju društva.

Rad u Resursnom centru je podijeljen na rad po metodologiji dnevnih centara “Gnijezdo” sa djecom uzrasta od osam do 15 godina i rad sa mladima od 15 do 30 godina u Omladinskom centru “Zdravo da ste”.

Biljana Đapić, koordinatorka Resursnog centra za djecu i mlade u Dragočaju, rekla je da su se odlučili na online radionice sa djecom i mladima nakon razgovora sa roditeljima i zatvaranja škola i Centra.

“Kroz dogovor sa djecom, našim partnerima i roditeljima djece, odlučili smo da je najvažnije u ovim trenucima da djeci i mladima pružimo podršku u vremenu izolacije”, kazala je Đapićeva.

Prema njenim riječima, radionice sa djecom izvode putem aplikacije Zoom, te grupno rade kroz video-poziv, u trajanju od sat vremena.

“Radionice podrške za djecu iz ‘Gnijezda’ održavaju se dva puta sedmično od 18.30, i uglavnom su kreativne, edukativne, radionice životnih vještina i druge”, istakla je Đapićeva.

Dodala je da tokom aktivnog rada sa djecom razgovaraju o njihovim osjećanjima, njihovim “mukama” sa školom, ali i traže od njih da sami predlože kako bi voljeli da provode svoje vrijeme u izolaciji.

“Važno je da djeca osjete da su sigurna, da imaju povjerenje u nas, kao i da im skrenemo misli od razmišljanja o novonastaloj situaciji u kojoj se svi nalazimo. Cilj je da se socijalno i emocionalno razvijaju i prilagođavaju, te da razviju rezilijentnost na ovakve trenutke”, pojasnila je Đapićeva.

Dodala je da šalju svoje kreativne radove, koji će biti izloženi nakon ponovnog otvaranja Resursnog centra.

“U raspored je uvrštena i instruktivna nastava iz matematike. Cilj je da djeca osjete istu onu energiju i sigurnu zonu, koju smo se trudili da im obezbijedimo”, naglasila je Đapićeva.

Aktivnosti sa mladima od 15 do 30 godina takođe izvode dva puta sedmično, a kreativni mladi daju prijedloge za rad.

“Oni sa nama dijele i svoje planove za budućnost, te nam se obraćaju da ih profesionalno usmjeravamo i savjetujemo. Imamo pisce, plesače, svirače, karatiste, fudbalere, kreativce i smatramo da je to najbolji pokazatelj koliko su djeca i mladi razvili vezanost za Centar i koliko smo im značajni i potrebni”, zaključila je Đapićeva.

Resursni centar za djecu i mlade u Dragočaju je projekat koji realizuje Udruženje građana “Zdravo da ste” u partnerstvu sa Udruženjem “IN fondacija”, uz podršku grada, a dio je platforme “Banjaluka ljudskog lica”. Otvoren je krajem januara ove godine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!