Neće biti novih nameta stanovništvu i privredi

428

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da Srpska neće uvoditi namete stanovništvu i privredi zbog pandemije virusa korona, te da sve subvencije i podsticaji ostaju i biće redovno isplaćivani.

Vidovićeva je naglasila da će podršku direktno iz budžeta dobiti oko 90.000 zaposlenih, te dodala da će rebalans budžeta Srpske najvjerovatnije biti do kraja maja.

Govoreći o smanjenjeu budžetskih prihoda, Vidovićena kaže da su oni očekivano smanjeni i navela da je ukupni pad prihoda zaključno sa aprilom 104 miliona KM.

“Zbog poremećaja u ravnoteži između prihoda i rashoda, neophodan je rebalans budžeta, koji bi trebalo da bude završen do kraja mjeseca. Srezaćemo trošenja javne uprave, nepotrebne izdatke, odgodićemo i neke investicije, a započete nastavljamo, jer se nivo privredne aktivnosti i razvoja mora održavati. Sve obaveze redovno ćemo izmirivati, zahvaljujući ranijem suficitu od 77 miliona KM”, rekla je Vodovićeva za “Glas Srpske”.

Ona je istakla da je rano za procjene o tome kako bi Srpska mogla završiti ovu finansijsku godinu, dodavši da se može očekivati da će pad prihoda i povećana trošenja na saniranje posljedica privrednog zastoja dovesti do deficita.

“To, ipak, ne znači da će on biti nekontrolisan i dugotrajan, jer će mjere za oporavak privrede podstaći oporavak ekonomije”, rekla je Vidovićeva.

Vidovićeva je navela da subvencije i podsticaji nisu i neće biti ukidani, a za to je od početka godine izdvojeno 25,7 miliona KM.

“Sve isplaćujemo u roku, a subvencije su omogućene čak i onim poljoprivrednicima kojima su ranije bile blokirane, jer su imali neizmirene obaveze. Neće biti novih nameta stanovništvu ni privredi. Fond solidarnosti se puni od dobrovoljnih donacija, kredita i drugih sredstava. Biće pomognuto, prije svega, zdravstvu i privredi”, istakla je ona.

Vidovićeva je rekla da je zaduživanje za većinu zemalja, pa tako i Srpsku, neizbježno, dodavši da je sa međunarodnim finansijskim institucijama postignuta dobra saradnja.

“Od aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) pripada nam više od 240 miliona KM. Taj novac je za potrebe zdravstva i privrednika, a u toku je i realizacija kredita vrijednog 25 miliona KM sa Svjetskom bankom, koji će biti usmjeren u zdravstvo. EU je odobrila paket od tri milijarde evra, a BiH bi trebalo da dobije 250 miliona evra”, rekla je ministar finansija Srpske.

Vidovićeva je dodala da su u toku pregovori i sa EBRD-om, te da je posljednjom emisijom hartija od vrijednosti ostvareno zaduženje od 137,5 miliona KM.

“Ako pandemija ubrzo bude okončana, ti iznosi će biti dovoljni za oporavak privrede”, pojasnila je ona.

Kada je riječ o procjenama štete koju će pretrpjeti Srpska zbog virusa korona, Vidovićeva navodi da, ako se sve smiri i ekonomija oživi do juna, preliminarne su procjene da bi gubitak iznosio do 3,5 odsto BDP-a.

Prema njenim riječima, uplate doprinosa za mart za oko 40.000 radnika su u toku i za njih je izdvojeno više od 18 miliona KM.

Ona je navela da će za april biti isplaćena neto plata od 520 KM plus doprinosi i time će biti obuhvaćeno oko 70.000 radnika.

“Kada tome dodamo zdravstvene radnike, policajce, inspektore i ostale koji dobijaju jednokratnu pomoć od 1.000 KM, to je oko 90.000 zaposlenih koji će dobiti podršku direktno iz budžeta”, istakla je Vidovićeva.

Vidovićeva je naglasila da u Srpskoj postoje određene pozitivne promjene i u ovoj nevolji i istakla da je akcenat više nego ranije stavljen na domaću proizvodnju.

Ona je rekla da Vlada planira da mjere pomoći, u skladu sa potrebama, nastavi i za maj, te dodala da je ona potrebna svim djelatnostima i preduzećima koja su sada u ozbiljnim problemima, a koja će nakon okončanja krize moći održivo poslovati.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!