Situacija u Banjaluci osjetljiva i promjenjiva

377

Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, rekao je nakon sjednice gradskog Štaba za vanredne situacije da je epidemiološka situacija u Banjaluci osjetljiva i promjenjiva ali da ciljevi i dalje isti, a to su zaštita života i smanjenje broja oboljelih.

Na sjednici je zaključeno da se s obzirom na to da se stariji mogu kretati više, pojača nadzor nad svim objektima i prostorima koji su vezani za starije osobe, domovi za stare, zdravstvenim ustanovama i javne kuhinje.

Radojičić je naglasio da imamo povećan broj preminulih u Banjaluci i da dominiraju osobe starije životne dobi.

Na sastanku je, takođe zaključeno da od ponedjeljka počinje da saobraća javni gradski i prigradski prevoz s minimalnim brojem polazaka, većinom za radnike. U početku se može prevoziti maksimalno 50 odsto putnika, sve u skladu s preporukama Instituta za javno zdravlje RS.

Pored toga, predškolske ustanove od ponedjeljka počinju s radom uz uputstva Instituta. Maksimalno će biti dozvoljeno 10 djece u grupi. Čišćenje i dezonfekcija su završeni, a svi radnici će biti testirani po prioritetu. Kontrolni organi će nadgledati dolazak i prijem djece.

Prema riječima Nevene Todorović, direktorice Doma zdravlja, 35 djece je u izolaciji, četvoro je pozitivno, ostali su u izolaciji po osnovu roditelja.

U subotu, 9. maja, na Dan pobjede nad fašizmom, koji je u Republici Srpskoj državani praznik mogu da rade isključivo oni poslovni subjekti kojima je to zakonom dozvoljeno.

Građani pozvani da i dalje budu disciplinovani i poštuju mjere higijene, distance, nošenja zaštitnih maski;

Prema podacima zdravstvenih službi, u Banjaluci je, od izbijanja epidemije, registrovano ukupno 506 osoba zaraženih korona virusom, od kojih je 228 ozdravilo.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!