U Srpskoj 30 novih slučajeva, ukupno 1.015; Oporavilo se 391

426
U Republici Srpskoj registrovano je 30 novih slučajeva virusa korona, čime je broj zaraženih povećan na 1.015, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Šeranić je rekao da je su u posljednja 24 časa testirana 659 laboratorijska uzorka, te dodao da je virus potvrđen kod 30 osoba.

U pitanju je 15 žena i 15 muškaraca.

15 osoba je iz Banjaluke, po tri iz Kotor Varoši i Broda, dvije iz Oštre Luke, i po jedna iz Prijedora, Modriče, Srpca, Prnjavora, Doboja, Nevesinja i Teslića.

Kod 12 osoba ne postoji jasna epidemiološka veza sa pozitivnim slučajevima, dok je kod ostalih riječ o potvrđenom kontaktu sa licima koja su pozitivna na virus korona.

Ukupno se oporavilo 391 osoba u Srpskoj.

Do sada je testirano više od 1.000 zdravstvenih radnika u Srpskoj, a Šeranić je najavio da će biti nastavljeno praćenje njihovog zdravstvenog stanja.

– U Doboju smo imali dva zaražena zdravstvena radnika i 18 lica koja su bila zaražena na Internom odjeljenju. Suspendovan je načelnik odjeljenja. Preduzimamo mjere i ne smijemo dozvoliti neodgovorno ponašanje bilo kojeg pojedinca – naglasio je Šeranić.

On je dodao da su testirani i uzorci 21 osobe koje borave ili rade u domovima za stara lica iz Kneževa, Banjaluke, Bratunca i Trebinja, te 110 lica iz karantina i svi nalazi su negativni.

– U domu za stara lica u Derventi bilo je 35 pozitivnih na virus korona, a prema izvještaju Doma zdravlja koji je nadležan za tu ustanovu samo jedno lice je imalo povišenu temperaturu, dok su ostali bili asimptomatski nosioci virusa. To će se dešavati i u budućnosti i na to moramo biti spremni – rekao je Šeranić.

U Republici Srpskoj do sada je na novi virus korona testirano ukupno 15.479 osoba.

– To je veliki broj testiranja. Broj pozitivnih zavisi od strategije testiranja. Mi testiramo sve bliske kontakte lica koja su pozitivna. Nismo čekali da im se razviju simptomi, pa da onda budu testirani. To može da poveća broj lica koja su pozitivna – kaže Šeranić.

 

On je najavio da će se do kraja maja, po uzoru na Švajcarsku i Austriju, vjerovatno preći na sistem nadzora nad virusom korona koji se primjenjuje kod gripa s obzirom na to da oba virusa daju iste simptome i prenose se na isti način.

Prema njegovim riječima, to podrazumijeva i ukidanje karantina za one sa lakšom kliničkom slikom, koji će boraviti kod kuće, ali će biti drugačiji način nadzora njihovog zdravstvenog stanja.

– Oni više neće morati da kontaktiraju higijensko-epidemiološku službu, nego će sestre iz timova porodične medicine dva puta dnevno provjeravati njihovo zdravstveno stanje. Јasne preporuke o tome kako da se ponašaju izdaćemo pozitivnim licima koja borave kod kuće i njihovim ukućanima da bismo spriječili progresiju bolesti – istakao je Šeranić.

U UKC-u Srpske nalazi se 181 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na virus korona, a 59 ih je sa težom kliničkom slikom.

U izolaciji se nalazi sedam lica koja čekaju nalaze, pet ih je na respiratoru, a tri na neinvazivnom modu mehaničke ventilacije.

Na staroj lokaciji banjalučke Hirurgije smješteno je 25, a Pulmologije 82 osobe sa lakšom do srednjom kliničkom slikom.

U bolnici u Doboju nalazi se 39 pacijenata sa virusom korona, u Trebinju ih je hospitalizovano 10, u Foči sedam, u Prijedoru šest, te Istočnom Sarajevu jedan.

U Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci smješteno je 177 osoba koje su pozitivne na virus korona, ali nemaju simptoma, dok je u ostalim kapacitetima ovog tipa širom Srpske još osam osoba.

– U Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci se nalaze i osobe sa područja Doboja, Dervente, Broda i Modriče koje će biti premještene u Đački dom u Doboju koji je juče aktiviran. Na taj način ćemo rasteretiti Studentski centar i omogućiti da onima koji borave u izolaciji porodice mogu lakše donijeti odjeću i ostale stvari koje su im potrebne – rekao je Šeranić.

Pod zdravstvenim nadzorom nalaze se 3.843 lica, dok je nadzor završen za njih 24.745.

Šeranić je naveo da se u karantinima pri sedam graničnih prelaza u Srpskoj nalazi 14 osoba, dok je u posljednja 24 časa stiglo 126 lica, a iz karantina izašlo njih 140.

On je istakao da je procenat pozitivnih vraćen na nivo od oko pet odsto koji je bio prije proteklog vikenda kada je došlo do rasta broja zaraženih.

Šest lica preminulo je u Srpskoj u protekla 24 časa, čime se ovaj broj popeo na 54.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!