Od ponedjeljka u funkciji javni prevoz

748

Bez obzira na liberalizaciju mjera koje su donesene u borbi protiv korona virusa, primarni cilj gradske i republičke vlasti ostaje zaštita ljudskih života i zdravlja stanovništva, saopštio je danas Štab za vanredne situacije Grada Banje Luke.

Gradonačelnik Igor Radojičić je pozvao građane da i dalje dosljedno poštuju propisane mjere, ističući da je odnedavno na snazi uredba sa zakonskom snagom o nošenju lične zaštitne opreme.

  • Naši primarni ciljevi ostaju isti, a tome dodajemo i nastojanja da što je više moguće umanjimo negativne posljedice po ekonomiju. Liberalizacija mjera ne znači lično opuštanje, naprotiv, moramo da spriječimo da popuštanje mjera ne donese novo širenje epidemije, a to možemo postići ličnim angažmanom i poštovanjem mjera – naglasio je Radojičić i dodao da će posebno domovi za stara lica i zdravstvene ustanove i dalje biti pod u fokusu interesovanja i sprovođenja zaštitnih mjera.

Štab je donio odluku da od 11. maja počne da radi jedan broj vrtića sa manjim brojem djece, a o svim detaljima roditelji će biti blagovremeno obaviješteni. Takođe, do 11. maja na snazi je i dalje odluka o radničkom koridorskom prevozu, a od 11. maja, planirano je vraćanje jednog broja linija javnog prevoza koji će se sprovoditi prema jasnim pravilima lične zaštite. Od 11. maja biće otvoreni izletišta, parkovi i teretane u prirodi, ali će na snazi i dalje ostati mjere zabrane okupljanja.

Štab za vanredne situacija Grada Banje Luke pozvao je sve sugrađane koji u srijedu proslavljnjaju Đurđevdan, da to učine u porodičnom krugu, bez okupljanja i uz dosljedno poštovanje propisanih mjera.

Govoreći o ekonomski posljedicama koje ostavlja epidemija korona virusa, Radojičić je rekao da globalna ekonomija bilježi pad i, u skladu s tim, ni Grad Banja Luka nije pošteđen.

  • Za prva četiri mjeseca ove godine, ostvarili smo samo 78 odsto finansijskog budžetskog plana, što je manje za oko devet miliona KM i bićemo prisiljeni da primjenimo finansijske mjere konsolidacije, odnosno rebalans gradskog budžeta – rekao je Radojičić.

On je dodao da je pristiglo oko 1.200 zahtjeva za finansijske olakšice koje je pripremio Grad Banja Luka za privrednike koji su pogođeni korona krizom.

  • Odjeljenje za privredu već radi na obradi zahtjeva i očekujemo da već sljedeće sedmice imamo prva rješenja o olakšicama. Pozivi za olakšice su otvoreni do kraja godine, a za subvenciju kamata do 30. juna – naveo je gradonačelnik.

Direktor banjalučkog Doma zdravlja Nevena Todorović, izjavila je da je, od početka krize, u Banjoj Luci zabilježena 471 osoba pozitivna na korona virus, a da se 780 osoba trenutno nalazi u kućnoj izolaciji.

  • Od 16. maja planirano da počnemo za pozivima za sistematske preglede djece koja polaze u školu, te vraćanje drugih kapaciteta Doma zdravlja koji nisu bili u funkciji zbog epidemije. Počećemo sa pozivanjem građana na mamografske, ultrazvučne i radiološke preglede, a u skladu sa težinom njihovih oboljenja. Od 11. maja počeće sa radom laboratorija u Ulici Vladike Platona, a stomatološke usluge za najmlađe biće dostupne, uz ambulantu u OŠ „Ivo Andrić“, i u osnovnim školama „Branko Radičević“ i „Sveti Sava“  – rekla je Todorović.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!