Uskoro testiranje šire zajednice zbog virusa korona

388

U narednom periodu u saradnji i uz preporuke Svjetske zdravstvene organizacije biće sprovedeno testiranje šire zajednice zbog virusa korona.

Ovo je juče na pres-konferencije najavio Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, koji je objasnio da se time želi utvrditi ukupan broj zaraženih među populacijom koji nisu primijetili simptome kovida-19.

Napomenuo je da će se na vakcinu čekati još neko vrijeme, a da će, kad bude dostupna, prvo biti primijenjena na ugroženim kategorijama stanovništva. Do tada je važno da se, kako je naglasio, u zdravstvenim ustanovama tretiraju pacijenti s težim komplikacijama.

U BiH je u protekla 24 časa registrovano 19 novozaraženih virusom korona, devet u RS i deset u FBiH, što je značajno manji broj nego proteklih dana, dok je preminulo pet osoba, od čega četiri na Univerzitetskom kliničkom centru RS u Banjaluci i jedna u Brčkom.

Kako je rekao Šeranić, među preminulima su dvije žene i dva muškarca, od kojih je jedan 46-godišnji muškarac koji je imao jedno dodatno oboljenje. Rekao je da su u RS testirana 272 uzorka, dok je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra za javno zdravlje, rekao da je u tom entitetu testirano 557 pacijenata. Jedan od novozaraženih je doktor iz bolnice u Doboju.

Šeranić je rekao da je do sada u RS registrovano 900 slučajeva virusa, a da je 41 osoba umrla, te da je oporavljena 381 osoba.

“Preko 14.000 testiranja urađeno je u RS. Na UKC-u se liječi 150 osoba, od kojih je 49 sa težom kliničkom slikom”, rekao je Šeranić. Čerkez je rekao da je u FBiH 938 pozitivnih, od ukupno 19.033 testiranih.

Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, rekla je da najavljeno popuštanje mjera ne znači da se građani mogu početi ponašati opuštenije.

“I dalje apelujemo da mjere koje preporučujemo od samog početka građani ne shvate kao nešto što mi njima namećemo, već nešto što treba da prihvatimo kao dio svakodnevnog ponašanja u budućnosti”, rekla je Devićeva.

Ona je navela da je RS prošla nekoliko faza karakterističnih za epidemiju virusa korona i da se trenutno nalazi u fazi lokalne transmisije virusa ili transmisiji virusa u zajednici.

Šeranić je ponovio da je nošenje zaštitnih maski važno iz razloga jer veliki dio zaraženih ne može reći s kim su bili u kontaktu te da se zbog toga stanovništvo tretira kao potencijalno zaraženo.

Odgovarajući na pitanje o sudbini pokretne bolnice, koja je nedavno nabavljena, a bila je predmet medijskih napisa o sumnji u plaćenu cijenu, Šeranić je rekao da će vlasništvo nad njom Vlada RS prenijeti na Civilnu zaštitu, dok je Nenad Stevandić, zamjenik direktora UKC RS u Banjaluci, rekao da će biti dovoljno osoblja da opslužuje bolnicu u slučaju potrebe njenog aktiviranja.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!