Ne zaboravite novinare prilikom ekonomskih mjera pomoći

457

Udruženje novinara Republike Srpske svim medijskim radnicima čestita 3. maj – Međunarodni dan slobode medija!

Nema sumnje da medijski radnici 3. maj ove godine dočekuju svakodnevno izloženi zdravstvenom riziku i potencijalnoj infekciji u nastojanju da prikupe informacije neophodne javnosti. To je žrtva profesionalaca o kojoj se u ovim danima malo govori. Još manje se govori o mogućim ekonomskim posljedicama po stotine zaposlenih u medijima kojima prijeti gašnje usljed negativnih uticaja epidemije virusa korona.

Udruženje novinara Republike Srpske zato poziva republičke vlasti da prilikom kreiranja ekonomskih mjera ne zaborave one bez kojih njihov rad ne bi bio vidljiv.

Nakon izbijanja epidemije u Republici Srpskoj i uvođenja restriktivnih mjera, značajan broj djelatnosti prestao je sa radom. Takve odluke pokrenule su lančanu reakciju usljed koje sve djelatnosti koje nisu radile, nisu imale ni potrebu za oglašavanjem u medijskom prostoru. Tako je gotovo svaka medijska kuća ostala bez najznačajnijeg dijela prihoda – onog koji dolazi od prodaje medijskog prostora. Situacija je još teža u štampanim medijima koji su gotovo potpuno izgubili prostor za prodaju izdanja koje su nastavili da proizvode, uvjereni da će njihovi čitaoci naći put do medija kojima vjeruju, a koji su takođe pisali o neophodnosti poštovanja svih mjera prevencije koje je tokom dva mjeseca krize predlagala struka.

Zbog svega ovoga medijske radnike pozivamo da u svojim pričama o Međunarodnom danu slobode medija potenciraju neophodnost podrške medijskim kućama koje su sada na margini priče o pomoći u saniranju negativnih posljedica pojave virusa. Ovo smatramo nužnim, jer jake i kvalitetne medijske kuće čine njihovi ljudi koji mogu biti nezavisni jedino ukoliko su finansijski stabilni.

Ovu priliku koristimo i da pozovemo medijske radnike i njihove poslodavce da se pridržavaju svih mjera prevencije te da nastave sa kvalitetnim i pravovremenim izvještavanjem o odgovorima na najvažnija pitanja čiji je cilj zaštita zdravlja građana Republike Srpske.

Zbog izrazito važne uloge medijskih radnika u ovoj krizi, nadležne pozivamo da razmotre mogućnost dodatnog proširenja broja testiranja i da u to uvrste i zaposlene u medijima koji su od početka krize, neprestano, na prvoj liniji.

Za kraj, još jednom želimo da istaknemo kvalitetan odnos većine predstavnika institucija prema javnosti i medijskim radnicima. Napominjemo da redovno pratimo situaciju na terenu, pa ponovo pozivamo na dosljedan i fer odnos prema svim medijskim kućama koji znači da se za građane najvažnije informacije o epidemiji saopštavaju isključivo na konferencijama kojima pristup imaju svi mediji pod jednakim uslovima.

Udruženje novinara Republike Srpske

banjaluka.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!