U Zalužanima pokazna montaža pokretne bolnice

584

Vršilac dužnosti direktora Republičke civilne zaštite Milan Novitović rekao je večeras Srni da je na Autodromu u Zalužanima kod Banjaluke počelo pokazno postavljanje pokretne bolnice koju je nabavila Vlada Republike Srpske u cilju suzbijanja virusa korona i eventualnog liječenja građana.

Novitović je rekao da je u tom smislu završena primopredaja, te da pokaznom montiranju, između ostalog, prisustvuju pripadnici Civilne zaštite i lokalnih zajednica koji imaju mogućnost da predlažu lokacije na kojima će ta bolnica eventualno biti.

On je naveo da isporučioci bolnice imaju zadatak da taj objekat predstave i prvi put postave kako bi se u smjeru njene samostalne montaže obučili i pripadnici Civilne zaštite.

Novitović je naglasio da je obaveza isporučilaca da predaju bolnicu Institutu za javno zdravstvo Srpske montiranu, nakon čega će Republički štab za vanredne situacije i Vlada Srpske odlučiti o njenom uskladištenju, čuvanju bolnicu i onima koji će je postavljati i montirati.

On je dodao da je riječ o kompletnoj bolnici koja se postavlja na 6.000 kvadrata.

Novitović je poručio da je ona u ovom trenutku namijenjena suzbijanju štetnih posljedica virusa korona, ali da će, kada se vanredno stanje završi, koristiti Srpskoj u svakom trenutku i na bilo kom mjestu.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je Civilna zaštita zadužena da sačini plan lokacija gdje pokretna bolnica može biti iskorištena ukoliko bude rastao broj pacijenata zaraženih virusom korona, a bolnički kapaciteti popunjeni.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!