U petak, subotu i nedjelju zabrana kretanja od 12.00 do 5.00

454

Prvog maja i u dane vikenda neće biti moguće kretanje građana u popodnevnim i noćnim časovima, odlučio je juče Republički štab za vanredne situacije. Članovi Štaba građane pozivaju da poštuju odluku i najavljuju stroge kontrole.

Povećanje broja novoinficiranih virusom korona, navike kojih se većina teško oslobađa u slavljeničkoj atmosferi i zabrinjavajući broj lica bez maski i rukavica opredijelila je Štab da posegne za još jednom zabranom kretanja, koja se odnosi na cijelu teritoriju Republike Srpske.

Štab je donio je zaključak kojim se zabranjuje kretanje od petka – 1. maja od 12.00 časova do subote u 05.00 i subote od 12.00 do nedjelje u 05.00, te od nedjelje u 12.00 do ponedjeljka u 05.00 časova.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić kaže da su ovakve odluke nužne u periodu pogoršanja epidemiološke situacije, koji je uslijedio nakon ohrabrujuće sedmice. Šeranić je ponovio da su smanjenje broja kontakata, fizičko odstojanje i povećana lična higijena najbolja zaštita.

– Mislim da treba da ispoštujemo odluke i da ne idemo u inat tim odlukama, jer to svakako nije dobro. Očekujem da ćemo se ponašati kako treba – kaže ministar.

Iz MUP-a su pohvalili građane jer u najvećem procentu poštuju naredbe o zabrani kretanja. Zbog manjeg dijela koji ih krši, najavljuju pojačane kontrole do ponedeljka. Јoš ne razmišljaju o ukidanju policijskog časa.

– Policijski čas je jedna od metoda kojom situaciju uspijevamo držati pod kontrolom. Vjerovatno ćemo zadržati još određeni period za koji smatramo da je neophodno da bi stanje i dalje bilo pod potpunom konrolom – kaže ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač.

Lukač i njegove kolege iz Republičkog štaba kritikuju odluku federalne vlasti kojom su ukinute najvažnije zabrane i znatno otežana situacija institucija, čija je obaveza zaštita zdravlja građana u Srpskoj. Da su u Federaciji, gdje je 33 novozaraženih, preuranjeno relaksirali mjere, nagoviješteno je i odlukom tamošnjeg Kriznog štaba da privremeno vrate policijski čas. Na snazi će biti prvog, drugog i trećeg maja od 22.00 do 05.00 časova.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!