Neće biti testiranja učenika, već vrednovanje radova

546

Direktor Pedagoškog zavoda Republike Srpske Predrag Damjanović rekao je da u Srpskoj neće biti nikakvih testiranje učenika ni polaganja ispita na kraju ove školske godine.

Damjanović je rekao da je, kada se govori o ocjenjivanju učenika u toku nastave na daljinu, riječ o vrednovanju učeničkih radova.

“To može biti rad bilo koje vrste, a jedan od njih biće i domaća zadaća koju učenici dostavljaju, zatim može biti prezentacija, esej ili bilo šta što učenik dostavi”, rekao je Damjanović.

On je napomenuo da, ukoliko učenik i dobije neku ocjenu na osnovu tih radova, ona neće znatno uticati na zaključnu ocjenu, jer će biti vrednovana zajedno sa ocjenema iz prvog polugodišta, kao i sa ocjenama koje je učenik dobio u drugom polugodištu, prije početka nastave na daljinu.

Damjanović je istakao da su pojedini mediji pogrešno informisali javnost, jer su objavili informaciju da počinje testiranje i polaganje ispita.

“Ovaj oblik nastave koji se izvodi na daljinu ne trpi pojam sumativnog ocjenjivanja, gdje učenik izađe, odgovara i dobije određenu ocjenu od jedan do pet. Ovdje je riječ o formativnom ocjenjivanju, gdje se prati rad učenika u cijelom vremenskom periodu”, pojasnio je Damjanović za “RTRS”, a prenosi “Srna”.

On je napomenuo da je predviđena i mogućnost da učenici koji nisu mogli iz opravdanih razloga biti aktivni u toku nastave na daljinu, da im se naknadno omogući polaganje razrednog ispita.

Damjanović je istakao i da je Republika Srpska među prvima u regionu počela sa realizacijom nastave na daljinu u vanrednim okolnostima usljed epidemije virusa korona, te da je to bio pravi potez da se učenicima obezbijedi kontinuitet u učenju.

Istakao je da je to uspješno urađeno zahvaljujući i spremnosti učitelja i nastavnika da se prilagode novim okolnostima u radu.

“Učenici redovno imaju kontakt sa svojim nastavnicima i to je novina koju smo mi uveli, dok drugi nisu ostavili tu mogućnost kontakta učenika sa svojim predmetnim nastavnicima, a ta interakcija je mnogo bitnija od onoga šo učenik čuje preko ekrana”, rekao je Damjanović.

On je izrazio nadu da se u Republici Srpskoj neće odustati od ovog oblika nastave po povratku učenika u učionice, jer je ona budućnost.

Trivić: Đaci će se dogovarati sa učiteljima o vrednovanju

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izrazila je zadovoljstvo organizovanjem nastave na daljinu u osnovnim i srednjim školama u periodu vanrednog stanja zbog virusa korona, što je, kako kaže, bio najefikasniji i jedini mogući način da djeca u Srpskoj sačuvaju zdravlje i nastave savladavanje školskog gradiva u komunikaciji sa svojim učiteljima i nastavnicima.

Kada je riječ o vrednovanju i provjeri znanja učenika, Trivićeva je navela da će se đaci u tom smislu dogovarati sa svojim učiteljima i nastavnicima koji su vodili računa o njihovom učenju i školskim zadacima u skladu sa uputstvima nadležnih institucija Srpske i nastavnim planom i programom.

Ona je rekla da je cilj da učenici bez opterećenja i interaktivno završe ovu školsku godinu sredinom juna, te da će svako dijete, u skladu sa uputstvima školama, biti adekvatno ocijenjeno u smislu nastave na daljinu.

Trivićeva je navela da je svaki nastavnik dužan da vodi portfolio svakog đaka i da mu na osnovu toga da ocjenu u smislu nastave na daljinu.

Ona je dodala da je u svakom slučaju krajnji cilj da đaci po završetku školovanja budu konkurentni na tržištu rada, dodajući da je značajna nastava digitalnim i putem novih tehnologija u osnovnim i srednjim školama.

“Proces digitalizacije je neupitan, a u ovakvim situacijama se pokazao kao jedini moguć”, rekla je Trivićeva za RTRS.

Ona je najavila da je krajem maja planirano raspisivanje konkursa za upis učenika u srednje škole, te da đake sredinom juna očekuje prijava za prvi upisni rok, a početkom jula za drugi.

Kada je riječ o tradicionalnim maturskim proslavama i ekskurzijama učenika, Trivićeva je navela da je u tom smislu rano odlučivati, ali da se nada da će epidemiološka situacija biti bolja kako bi se sve to moglo realizovati.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!