Preduzećima omogućena isplata najniže plate sa doprinosima

582

Vlada Republike Srpske prihvatila je zahtjev Privredne komore Republike Srpske da se, osim privrednim društvima kojima je zbog odluka Štaba za vanredne situacije zabranjen rad u martu i aprilu, omogući isplata najniže plate sa doprinosima i svim drugim preduzećima koja su, usljed širenja virusa korona, radila smanjenim intenzitetom.

Ovom mjerom Vlada Republike Srpske pokazala je spremnost da se privredi Srpske, u ovom trenutku, pruži značajna podrška za prevazilaženje postojeće krize, saopšteno je iz Privredne komore Republike Srpske.

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske pripremilo je obrazac na osnovu kojeg će pravna lica i preduzetnici prijaviti u kom obimu su smanjene poslovne aktivnosti, kako bi im za april bilo omogućeno korištenje sredstava predviđenih za ublažavanje ekonomskih posljedica krize, shodno članu 13. i 14. Uredbe sa zakonskom snagom o poreskim mjerama za ublažavanje ekonomskih posljedica nastalih usljed bolesti kovid 19.

Privredna komora Republike Srpske poziva sva privredna društva, kojima je bio dozvoljen rad u aprilu, a koja su radila smanjenim kapacitetima, da ispune obrazac i dostave ga nadležnim ministarstvima.

Nadležna ministarstva su dužna da, između ostalih, utvrde spisak pravnih lica i preduzetnika koji su u ovom periodu potpuno prestali sa radom, te prestali sa radom u periodu koji je kraći od 1. aprila do 30. aprila, uz navođenje perioda prestanka.

Potrebno je razgraničiti poslovne jedinice u okviru jednog privrednog društva, navesti da li je prestao rad u cijelosti ili djelimično ili navesti djelatnost koju ne obavlja, one kojima je smanjen obim poslovanja sa procentom smanjenja u odnosu na isti period u 2019. godini, kao i pregled prihoda u prva četiri mjeseca ove godine, pojašnjavaju iz Privredne komore Republike Srpske.

Za sva pravna lica i preduzetnike potrebno je navesti i podatak o broju zaposlenih koji aprilu nisu bili angažovani, dodaje se u saopštenju.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!