Banjaluka odaje počast oslobodiocima

410

Povodom Dana grada Banjaluka gradonačelnik Igor Radojičić, predsjednik Skupštine grada Zoran Talić i generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić položili su vijenac na Trgu palih boraca, odajući počast oslobodiocima grada.

Vijenci su položeni i na Spomenik palim Krajišnicima na Banj brdu i na Spomenik žrtvama veleizdajničkog procesa na groblju Sveti Pantelija.

Banjaluka ove godine obilježava 22. april – Dan grada znatno skromnije zbog virusa korona. Nije organizovana tradicionalna svečana akademija niti dodjela nagrada povodom Dana grada.

Radojičić je u čestitki sugrađanima poručio da će Banjaluka pobijediti u bici protiv epidemije virusa korona, kao što je prije tačno 75 godina dočekala oslobođenje od fašizma.

On je ukazao da Banjaluka slavi 22. april u znak sjećanja kada je u Banjaluku prije 75 godina došla sloboda.

– Bili smo dio svjetskog antifašističkog pokreta, na to smo ponosni i zbog toga slavimo ovaj dan. U 75 godina, koliko je prošlo od tog datuma, Banjaluka se suočila sa mnogobrojnim i različitim izazovima. Iz svakog od tih izazova, naš grad je izašao kao pobjednik. Svaki put Banjaluka se vraćala ljepša, razvijenija i bolja. Danas imamo protivnika koji je nevidljiv, odnosno suočavamo se sa širenjem novog virusa. Siguran sam da ćemo pobijediti i ovaj izazov – rekao je Radojičić.

 

Čestitku građanima i gradonačelniku uputili su predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Parlamenta Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Povodom Dana grada večeras je organizovan i onlajn koncert Sergeja Ćetkovića.

Takođe, centru Banjaluke biće otvorena “Krajiška kuća” u kojoj će biti plasirano 300 proizvoda od oko 50 proizvođača domaće hrane sa područja grada Banjaluka.

 

Banja Luka obilježava Dan grada, 22. april, znatno skromnije u odnosu na ranije godine, zbog epidemije korona virusa i zabrane javnih okupljanja.

Na 75-tu godišnjicu od oslobođenja Banje Luke u Drugom svjetskom ratu, u prijepodnevnim časovima biće položeni vijenci, a u srijedu uveče sa početkom u 20 h, na progamu Alternativne televizije biće emitovan specijalni program povodom Dana grada, uključujući „lajv strim“ koncert Sergeja Ćetkovića.

Održavanje koncerta podržali su: M:tel, ITSS Prointer, Nova banka, Kozaraputevi, Građenje Đurić, Krajinaklas, Čistoća, Anapharm, Metromedia i Udruženje društava za osiguranje RS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!