Јoš 11 slučajeva, ukupno 545 zaraženih; Oporavljeno 262

1267

Od posljednjeg izvještaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u posljednja 24 časa u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske izvršeno je testiranje 171 laboratorijskog uzorka, a virus korona potvrđen je kod još 11 osoba u Republici Srpskoj, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da je petoro zaraženih iz Trebinja, troje iz Gacka i po jedna iz Bileće, Čelnica i Oštre Luke.

Riječ je o pet muškaraca i šest žena. Tri žene su mlađe životne dobi, tri srednje, dok su svi muškarci srednje životne dobi.

Kod većine osoba utvrđeno je da se radi o porodičnom ili bliskom kontaktu sa licima kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona ili se radi o sekundarnom kontaktu. Dio osoba ima simptome Kovida 19, ali bez jasne epidemiološke veze, navodi se u saopštenju.

Trenutno je virus korona u Republici Srpskoj potvrđen kod ukupno 545 osoba, 17 osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok su 262 osobe oporavljene od Kovida 19.

Testirano je 39 osoba koje rade i borave u domovima za starija lica, kao i 18 zdravstvenih radnika, među kojima i radnici u hemodijaliznom centru u Banjaluci. Testirano je i 28 osoba iz lokalnih karatina ili objekata za izolaciju. Svi ovi uzorci su negativni na virus korona.

U Republici Srpskoj do sada je su na virus korona testirane 7.872 osobe.

U Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske ukupno se liječi 97 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju Kovid 19 hospitalizovano je 34 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolacijiosampacijenata.

Kod osam pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivom modu mehaničke ventilacije.

 

Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) su tri pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) su 43 pacijenta sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici “Sveti Apostol Luka” u Doboju zbrinuto je četvoro pacijenata sa Kovid 19 oboljenjem, u Opštoj bolnici Trebinje osam osoba, u Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu pet i u Bolnici “Doktor Mladen Stojanović” u Prijedoru dva pacijenta.

Kada su u pitanju objekti za izolacijuu kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome Kovida 19, u Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci nalazi se 78 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 18, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu tri i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.209 osoba, a nadzor je završen kod 19.854 osobe.

Na sedam graničnih prelaza u Republiku Srpsku je tokom 24 časa ušlo ukupno 58 osoba, 63 osobe su izašle iz karatina i upućene u lokalne karantine, a trenutno u karatinima na sedam graničnih prelaza se nalazi ukupno 11 osoba, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Iz Ministarstva još jednom podsjećaju građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona.

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i Institut za javno zdravstvo Republike Srpske nastaviće da redovno obavještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!