Potreban maksimalan oprez i poštovanje naloženih mjera

411

Gradski Štab za vanredne situacije saopštio je da broj pozitivnih na korona virus u Banjoj Luci blago opada na dnevnom nivou, te da je smanjen i broj ljudi u izolaciji, ali da je i dalje potreban maksimalan oprez, pogotovo tokom predstojećih vaskršnjih praznika.

Gradonačelnik Igor Radojičić je izjavio da ima razloga za blagi optimizam, ali i upozorio da je u Banjoj Luci juče preminuo muškarac srednje životne dobi, a da su prethodno premiunuli i njegovi roditelji, svi od posljedica korona virusa.

  • Bolest je tu pored nas, ne događa se nekom drugom, već našim komšijama i prijateljima i zato molim građane za maksimalan oprez i poštovanje svih donesenih mjera kojima želimo da sačuvamo ljudske živote – rekao je Radojičić.

On je naglasio da Grad Banja Luka prati mjere Republičkog štaba za vanredne situacije i da ne može biti nikakvih izuzetaka od mjera koje su juče donesene, a tiču se perioda vaskršnjih praznika.

  • Naredni dani biće izazovni za sve nas i potrebno je da se disciplinovano držimo mjera. O novim mjerama razgovaraćemo iduće sedmice kada budemo imali konkretne podatke i sliku stanja nakon Vaskrsa. Najavljujemo pojačanu kontrolu rada trgovinskih subjekata, odnosno mjera koje su naložene. Sve one koji ne budu poštovali propisane mjere – zatvorićemo – naglasio je gradonačelnik.

Radojičić je podsjetio da je od danas na snazi javni poziv za sve poslovne subjekte koji mogu da se prijave za ostvarivanje subvencija i olakšica na koje imaju pravo po odlukama Skupštine grada, a da će u utorak, 21. aprila, biti objavljen poziv za podsticaje u poljoprivredi.

Iz Doma zdravlja je saopšteno da su u Banjoj Luci, do sada, registrovane 282 osobe pozitivne na korona virus.

  • Obavještavamo građane da će, tokom vaskršnjih praznika, naše službe raditi uobičajeno u ambulantama u Ulici vladike Platona i na Poliklinici, kao i ambulanta za akutno-respiratorne infekcije takođe na Poliklinici. Pedijatrijska ambulanta će raditi u petak, subotu i ponedjeljak, dok će u nedjelju djecu pregledati timovi porodične medicine. Služba hitne pomoći će raditi 24 časa prema uobičajenom režimu rada, te hitna stomatološka ambulanta i laboratorija u Hitnoj pomoći – rekla je direktor Doma zdravlja Banja Luka, Nevena Todorović.

Prema njenim riječima, ministar zdravlja je izdao nalog da se na prisustvo korona virusa testiraju svi pacijenti koji budu prijavljeni u ambulanti za akutno-respiratorne infekcije, zatim svi zdravstveni radnici koji su bili u visokom riziku od zaraze i njegovatelji koji rade u centrima za smejštaj starih lica, kao i radnici koji rade na kasama u većim tržnim centrima.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!