Radojičić: Očekujemo restriktivnije mjere za praznike

524

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić izjavio je danas da Gradski štab za vanredne situacije i dalje ima stav da sa republičkog nivoa za predstojeće praznike budu uvedene restriktivnije mjere kada je riječ o kretanju stanovništva, u vezi sa pojavom virusa korona.

– To je bitno jer tradicionalna okupljanja građana u ovim praznicima, od Vaksrsa do Đurđevdana, mogu srušiti sve što je urađeno u proteklih šest sedmica – rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

Radojičić je upozorio da jedan oboljeli od virusa korona ili neodgovoran čovjek na skupu od pedesetak ljudi može dovesti do toga da za dvije sedmice bude veći broj zaraženih nego u prethodnih šest sedmica.

On je podsjetio da je Štab već produžio restriktivne mjere kada je riječ o Banjaluci i da se očekuju republičke mjere koje će važiti za sve lokalne zajednice.

– To se odnosi i na kretanje između lokalnih zajednica, ali i unutar njih – rekao je Radojičić.

Kada je riječ o mjerama grada Banjaluka za smanjenje negativnog uticaja virusa na privredu, Radojičić je napomenuo da je prvi paket mjera donesen na prethodnoj sjednici gradskog parlamenta.

– Danas će biti objavljen javni poziv za razne subvencije, moratorijume, podsticaje, oproste, odgode i građani se za to od utorka mogu prijavljivati – najavio je Radojičić.

Radojičić je naglasio da se radi na pripremi narednih mjera, kao i da zabrinjava veliki pad javnih prihoda.

– Mi od početka krize i zabrana pa do danas imamo pad prihoda između pet i sedam miliona KM u budžetu. Izvršavamo za sada sve obaveze, ali ako se ovo nastavi, polovinom maja ćemo već imati u budžetu manjak između 10 i 15 miliona KM – ukazao je Radojičić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!