Restrikcije produžene do 27. aprila, ublažavanje mjera zavisi od discipline građana

379

Gradski Štab za vanredne situacije, saopštio je danas da će trajanje svih restriktivnih mjera, koje su uvedene kako bi se spriječilo širenje korona virusa i zaštitilo zdravlje stanovništva, biti produženo do 27. aprila ove godine.

Gradonačelnik Igor Radojičić je naglasio da je, od početka krize, u Banjoj Luci registrovano 260 zaraženih lica, da se trenutno pod nadzorom nalazi 2.200 osoba. Rast broja oboljlih, rekao je, u prosjeku iznosi desetak osoba dnevno.

Gradonačelnik je upozorio da je sa lijepim vremenom došlo da narušavanja potrebne discipline i opuštanja građana.

  • Po riječima stručnjaka, samo jedno veće okupljanje, sa jednim zaraženim, može cijelu priču da vrati na početak i sruši sav trud koji je uložen u proteklih mjesec i po dana. Zato, još jednom, molim sve građane da poštuju propisane mjere kako bismo za dvije nedjelje možda mogli da govorimo o relaksiranju situacije i ukidanju nekik restrikcija – rekao je Radojičić.

Štab za vanredne situacije danas nije razmatrao dodatne restiktivne mjere, ali je od Republičkog štaba za vanredne situacije zatraženo mišljenje u vezi sa mjerema tokom predstojećih praznika.

  • Smatramo da bez restriktivnijih mjera koje bi se odnosile na mjere kretanja unutar i između lokalnih zajednica, u vremenu predstojećih praznika neće biti moguće spriječiti veća okupljanja građana, čime ozbiljno možemo dovesti u pitanje dalji razvoj epidemiološke situacije – obrazložio je Radojičić.

Gradski štab je danas, načelno, razmatrao i moguće ukidanje pojedinih mjera od 27. aprila, te pripremio nacrt plana, kako bi sedmicu po sedmicu otvarali pojedine djelatnosti.

  • Međutim, liberalizacija mjera dolazi u obzir samo ukoliko bismo do 27. aprila imali pozitivan razvoj situacije. U suprotnom, ako do tog datuma budemo imali veći broj oboljelih, onda bi to bio prelomni trenutak za još restriktivnije mjere – kazao je Radojičić.

Štab je objavio da će, u narednih par dana, gradski karantin u dvorani Obilićevo biti ispražnjen zbog isteka roka od 14 dana, potom će uslijediti čišćenje i dezinfekcija, nakon čega će ovaj objekat biti spreman za prihvat novih lica.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!