Identifikovana tri soja koronavirusa

687

Kako bi se epidemija suzbila, naučnici širom svijeta provode istraživanja. Svima je cilj pronaći vakcinu.
Analizirajući 160 genoma pacijenata, genetičari s Oxforda identifikovali su tri soja koronavirusa.

-Virus mutira, mijenja se i nastaju varijante. Tip B nastao je iz izvornog tipa soja virusa A koji se pojavio u Wuhanu, no nije bio dominantan u trenutku nastanka epidemije, rekao je Peter Foster, Sveučilište u Oxfordu.

Soj tipa B, kaže profesor Forster, najčešći je u Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Belgiji. U ostatku Evrope uglavnom je riječ o soju virusu tipa C koji je stigao iz Singapura, dok se originalni soj proširio SAD-om.

S nešto više od 364.000 stanovnika Island ima oko 1700 zaraženih.

– Prvi pacijent na Islandu identifikovan je 28. februara i epidemiolozi su se usmjerili na sve koji su dolazili sa skijanja iz Italije i Austrije. Bili su učinkoviti u sprečavanju virusa iz tog izvora zaraze. Ali niko nije pratio one koji su stizali iz Velike Britanije i virus se brzo proširio, naglašava Forster.

Stotine laboratorija tragaju za spasonosnom vakcinom.

– Zemlje svijeta, u trci su s vremenom kako bi što prije razvile vakcine. Svaka je minuta važna,ali za to treba vremena. Ne vjerujem da sticanje prirodnog imuniteta tzv. imuniteta krda može riješiti problem. To bi bilo preskupo, naglašava Zhong Nansan, pulmolog.

Niko se ne usuđuje prognozirati kada će pandemija prestati.

– Većina stručnjaka će vam reći da je kraj onda kad imamo učinkovitu vakcinu. Tada možemo zaštititi ljude, ali od toga smo udaljeni, prema procjenama, između 12 i 18 mjeseci, naglašava Cyrus Shahpar, Sveučilište Emory, Atalanta, SAD.

Trčanje i vožnja biciklom, upozoravaju holandski naučnici , jače šire virus nego što se mislilo. Kapljice novog soja koronavirusa lete dalje nego kod šetnji. Treba povećati razmak između trkača do 5 metara, a kod biciklista i do 20.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!