Vladine mjere za pomoć privredi i građanima vrijedne 840 miliona KM

366
Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da će za sve intervencije koje Vlada planira da realizuje zbog virusa korona dostići iznos od 840 miliona KM.

Vidovićeva je rekla da već imaju određene izvore kao što su međunarodne finansijske institucije, zaduživanje na međunarodnom tržištu, izdavanje hartija od vrijednosti na domaćem tržištu, donacije i slično.

– Ta konstrukcija je zaokružena. Ne kažem da sada imamo ta sredstva na raspolaganju, ali imamo izvjesnu situaciju da ćemo to obezbijediti. Našli smo izvore da budžet bude likvidan i da isplaćuje sve obaveze. Moraćemo se zadužiti između 500 i 600 miliona KM – naglasila je Vidovićeva.

Prema njenim riječima, juče su razgovarali sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ i rečeno je da BiH treba da dobije kredit u iznosu od 330 miliona evra.

– Mi sada treba da dogovorimo podjelu između Republike Srpske i Federacije BiH, a kada to dogovorimo biće potpisan ugovor, ta sredstva će biti operativna i služiće isključivo za saniranje ove situacije. Mi smatramo da omjer za raspodjelu treba da bude 60:40 u korist FBiH, a oni smatraju da je to 70:30 – rekla je Vidovićeva za ATV.

Prema njenim riječima, MMF nije postavljao uslove nego je preporučio da bude usvojen budžet institucija BiH, da FBiH promijeni Zakon o dohotku, te da ne budu dirane rezerve u Centralnoj banci BiH.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!