Naredni 21 dan ključan u borbi protiv virusa korona

410

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je naredni 21 dan ključan u borbi protiv virusa korona, te su sva sredstva Srpske usmjerena na to da se u ovom periodu epidemija pokuša u potpunosti staviti pod kontrolu, zbog čega je najvažnije da građani ostanu u svojim kućama.
– Očekujem da u naredni 21 dan budemo u boljem položaju i da tada govorimo o kontroli epidemije – naveo je Šeranić i dodao da bismo 1. maj mogli dočekati relaksiraniji.

On je naglasio da se u Srpskoj čini sve da se ne bi došlo u situaciju u kojoj su Italija ili Španija, te se situacija procjenjuje iz sedmice u sedmicu.

Šeranić je za “Nezavisne novine” rekao da da je prvih sedmica Republika Srpska imala jednu strategiju, ali se sada prešlo na drugu. On je istakao da ofanzivna borba protiv virusa korona podrazumijeva da se u zajednici aktivno traže oni pozitivni na virus.
Procijenili smo kapacitete, i to podrazumijeva aktivniji nadzor nad onima koji su pozitivni na virus korona da bismo izbjegli situacije koje su se počele dešavati u posljednjoj sedmici, a odnose se na pojavljivanje porodičnih klastera, što nije neoubičajeno za pojavu virusa – rekao je Šeranić.

On je naveo da je namjera, prije svega, da bude uspostavljen aktivniji nadzor nad osobama pozitivnim na virus korona, a i kroz mjere karantina, kako na granici, tako i u lokalnim zajednicama, aktivniji nadzor nad onima koji dolaze iz inostranstva i onima koji krše izolaciju. Šeranić je rekao da Srpska trenutno nema kapacitete za testiranje na virus korona 1.000 ljudi dnevno, te da javnost mora očekivati da će biti povećan broj zaraženih.

– Epidemiolozi na terenu procjenjuju da li je osoba bila u visokorizičnom ili niskorizičnom kontaktu i na osnovu toga daju preporuke za testiranje. Masovno testiranje ne znači da će biti dobrovoljno i da građani kažu `obezbijedite mi da se testiram`. To se ne radi na taj način, da trošimo resurse, a da ne dođemo do podataka potrebnih u epidemiološkom istraživanju – napomenuo je Šeranić.
On je istakao da preliminarna istraživanja pokazuju da je ovaj novi virus nepostojaniji što je sredina vlažnija i temperatura viša.
– To ima svoja objašnjenja u medicini, ali dok ne budu završene studije koje su dizajnirane tako da kažu kakve su karakteristike virusa i iz tih studija budu izvučeni zaključci koji će potvrditi relevantne međunarodne organizacije, vrlo je teško govoriti o tome. Svi se nadamo da će tako biti, pa i ja – naglasio je Šeranić.
On je rekao da se Republika Srpska organizovala i u skladu sa ustavnim nadležnostima ušla u borbu protiv virusa korona, te dodao da je sa kolegama u Federaciji BiH FBiH/u svakodnevnom kontaktu u vezi sa mjerama.

Kada je riječ o značaju uvođenja vanrednog stanja u Srpskoj, Šeranić napominje da virus korona više nije pitanje samo zdravstvenog sektora, već finansijskog, trgovinskog, turističkog i privrednog, te da treba biti operativniji.

– Vanredno stanje nam pomaže da budemo operativniji, da društvu učinimo ustupke i lakše prebrodimo situaciju – rekao je Šeranić, navodeći da je vanredno stanje i politička i epidemiološka mjera.

Izvor: Srna

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!