Prelazimo na kineski sistem, napadamo virus, a ne da on napada nas

499

Idemo na više testiranja bližih i daljih kontakata zaraženih i sada prelazimo na taj kineski sistem – napadamo virus, a ne da virus napada nas, rekao je Vlado Đajić.

U posljednja 24 sata u RS zabilježena su 24 slučaja pozitivna na virus korona, 13 u jutarnjim i 11 u popodnevnim satima. Direktor UKC RS Vlado Đajić za BHRT kaže kako su u ovom trenutku na UKC-u i 22 pacijenta pozitivna na virus korona i desetak suspektnih pacijenata za koje se čekaju rezultati testiranja:

“Samo jedan pacijent je vitalno ugrožen, jedan je na respiratoru i nismo imali umrlih. Pravimo rezervne kapacitete koji nisu u ovom centralnom bloku i želja nam je da infekcija ne uđe u centralni blok i da liječimo i pacijente koji nisu zaraženi na najbolji način”.

Dodaje kako se proširuju bolnički kapaciteti:

“Obezbijedili smo već 115 i sada obezbjeđujemo još negdje oko 150 dodatnih kreveta na donjoj,staroj lokaciji,a pravimo i dvije nove operacione sale, pravimo intenzivnu jedinicu za hirurške pacijente sa 11 respiratora. Ovih dana kupili smo novih 11 respiratora i moram da kažem da imamo dobru koordinaciju sa predstavnicima vlasti”, kaže Đajić.

O tome kakve mjere su poduzete nakon dva pozitivna slučaja koronovirusa kod medicinskih radnika, Đajić kaže da su zdravstveni radnici u ovom trenutku su svugdje na svijetu ugroženi, te da je u Italiji u jednom danu umrlo 11 medicinara.

“Za ova dva zdravstvena radnika, uradili smo sve mjere po propisu, sve osobe koje su bile s njima u kontaktu smo testirali, svi su negativni. Preduzeli smo mjere i prema njihovim kontaktima i sada širimo mrežu. Juče je premijer RS Radovan Višković donio odluku da svi pozitivni pacijenti moraju biti smješteni u posebnom kolektivnom smještaju, odnosno svi će biti smješteni u Studentskom centru u Banjaluci. Druga odluka je donesena da idemo na više testiranja , bližih i daljih kontakata. Kako smo razumjeli, sada prelazimo na taj kineski sistem-napadamo virus, a ne da on napada nas”, rekao je Đajić.

O medicinskom kadru i resursima za borbu protiv virusa korona, Đajić kaže kako je dobro da je Srbija, za razliku od zapada, obećala pomoć.

“Mi ćemo uraditi sve od sebe i dajemo sve od sebe da ovu krizu prebrodimo na najbolji mogući način u interesu naših stanovnika. Moram da se zahvalim i vama novinarima koji ste dali veliki doprinos da se ovaj svjetski problem svede u neke realne okvire i da narod shvati da samo jednim običnim pranjem ruku, zaštitom disajnih organa, izbjegavanjem kontakta sa drugim ljudima možemo potpuno da spriječimo bolest”, kaže Đajić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!