Informacije o epidemiji saopštavati na konferencijama za novinare

406

Udruženje novinara Republike Srpske pozvalo je predstavnike institucija da za građane najvažnije informacije o pandemiji prouzrokovanoj virusom korona i preventivnim mjerama koje se uvode, saopštavaju isključivo na konferencijama kojima imaju pristup svi mediji.

“Neprimjerenom smatramo praksu koju je počeo ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Nije korektno prema građanima Republike Srpske, a ni prema medijima ključne mjere, koje utiču na život svih, poput uvođenja policijskog časa ili kazni za one koji nemaju zaštitne medicinske maske, saopštavati u programu bilo koje privatne medijske kuće. Informacije o ovakvim stvarima moraju da budu pravovremeno saopštene svima pod jednakim uslovima. Samo tako će se obezbijediti zajednički cilj – kvalitetno i sveobuhvatno informisanje javnosti”, navodi se u saopštenju Udruženja novinara Republike Srpske.

Oni su istakli da većina predstavnika institucija prema javnosti i medijskim radnicima imaju gotovo besprijekoran odnos, i naglasili da dosljedno primjenjuju mjere, koje u prostorijama za konferencije za medije štite zdravlje medijskih radnika.

“U borbi za suzbijanje i uništavanje opasnog virusa ohrabruje i činjenica da naši mediji, sa zanemarivim izuzecima, poštuju etički kodeks izvještavanja i smjerice navedene u sopštenju Udruženja novinara Republike Srpske koje smo izdali prije početka pandemije u Srpskoj. Udruženje novinara Republike Srpske apeluje i na Republički štab za vanredne situacije da mjerama ekonomske podrške ugroženim privrednim subjektima obuhvati i medijske kuće suočene sa najvećom štetom”, zaključuje se u saopštenju UN RS.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!