Stručnjak daje 12 prijedloga kako da razgovarate s djecom o virusu

611

U aktuelnoj situaciji veliki broj roditelja se osjeća uplašeno i zabrinuto, dijelom i zbog toga što nisu sigurni na koji način i koje informacije i emocije da podjele sa djecom, kao i kako da pristupe dječjim pitanjima ili njihovom strahu i uznemirenosti.

Evo nekoliko saveta psihologa Nevene Lovrinčević:

1. Kratko i jasno, u skladu s djetetovim uzrastom, pružite mu osnovne informacije.

2. Na sva pitanja odgovarajte iskreno i tačno, pružajući informacije u skladu s djetetovim uzrastom. Nemojte biti pretjerano opširni i ne koristite izraze koji su djetetu nepoznati. Najbolji pristup je da odgovorite na konkretno djetetovo pitanje. Na primer, ako dijete pita : “Zašto brišeš kvaku?”, možete reći: “Zato što se na taj način virus uništava.”

3. Ne dramatizujte (“Ovo je užasno… Katastrofa…Svi ćemo se razboljeti” i time slično).

4. Ne umanjujte ozbiljnost situacije (“Nije to ništa… Gluposti…Ne slušaj to…nije bitno”).

5. Ne skrećite s teme. Ako vas dijete pita nešto u vezi sa aktuelnom situacijom, nemojte odgovarati sa: “Nećemo sad o tome, hajde da se igramo”.

6. Ukažite djetetu na to da je normalno da nam se nekada dešava nešto čega se plašimo i što ne želimo.

7. Ako dijete ispolji strah i uznemirenost, prihvatite to i recite mu da je normalno da se u nekim situacijama osjeća uplašeno i uznemireno.

8. Ukoliko je dijete uplašeno za svoju sigurnost i bezbjednost, ukažite mu na to da ste vi tu i da vi brinete o njemu.

9. Ukažite djetetu na pozitivne aspekte situacije: “Mnogo naučnika u cijelom svijetu sada radi na tome da se pronađu lijek i vakcina”, “Najveći broj onih koji se razbole, veoma se brzo oporavlja.”

10. Ukažite djetetu na ono što vi činite i na ono što i samo može i treba da čini: da se hrani zdravo, odmara se, redovno pere ruke, izbjegava da dodiruje predmete napolju, da se ne dodiruje po licu itd.

11. Vi budite djetetu izvor informacija. Izbjegavajte (u skladu sa uzrastom) izloženost dramatičnim snimcima i informacijama, posebno njihovom ponavljanju.

12. Ako uglavnom boravite u kući, iskoristite ovo vreme za aktivnosti s djecom i uključite ih u svakodnevne poslove: kuvajte, mjesite kolače, igrajte društvene igre, slučajte muziku, čitajte knjige…

Brinite o sebi.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!