Slobodne rezerve Centralne banke BiH iskoristiti za smanjenje štete

466

Privredna komora Republike Srpske izražava žaljenje zbog odbijanja inicijative vlasti Srpske da slobodne rezerve Centralne banke BiH iznad pokrića u sistemu karensi borda budu iskorištene za stabilizaciju i umanjenje posljedica na privredu izazvanih usljed širenja virusa korona, rekao je Srni portparol Privredne komore Vladimir Blagojević.

Blagojević je istakao da, imajući u vidu ograničena sredstva kojima raspolaže BiH, stepen razvijenosti i snagu i strukturu domaće privrede, negativne posljedice virusa korona neće biti lako prvazići, a posebno ne u kratkom roku.

Prema njegovim riječima, to za posljedicu može imati još teže uslove za oporavak i stabilizaciju.

– Zbog toga je neophodno hitno pružiti podršku saniranju štete i sprečavanju gašenja privredne aktivnosti i otpuštanja radnika. Zato je važno da u funkciju budu stavljena sredstva za interventno ublažavanje negativnih efekata izazvanih uticajem virusa korona prema kriterijumima koje će definisati nadležni organi, a to su upravo sredstva iznad obaveznih rezervi Centralne banke BiH – kaže Blagojević.

Vlasti Srpske predlažu da budu iskorištene slobodne rezerve Centralne banke BiH iznad pokrića u sistemu karensi borda i sredstva koja je moguće obezbijediti smanjenjem obavezne rezerve komercijalnih banaka kod Centralne banke za održavanje fiskalne stabilnosti entiteta i pomoć privredi u prevazilaženju teškoća koje izaziva širenje virusa korona.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!