U danima izolacije najvažnije je jačanje imuniteta

690

Neko ponekad, a neko često zapadne u stanje slabog imuniteta. Imunitet nas čuva od obolijevanja pa podizanjem imuniteta podižemo i vjerojatnoću da ostanemo zdravi.

Ovih dana usred pandemije korona virusa, ističe se važnost jačanja imuniteta i tim povodom u nastavku pročitajte listu s deset preporuka za podizanje imuniteta.

Radi se o vrlo efikasnim metodama, ali nije nužno da ih sve primijenite. Dovoljno je da izaberete 3 metode koje vam je najlakše provesti i da ih se držite. Dobri rezultati neće izostati.

1. Pijte sok od limuna

Ovo ne govorimo zbog vitamina C. Naravno, limun obiluje vitaminom C što je dobro za imunitet, ali limun ima još jednu bitnu karakteristiku. Njegova kiselost (pH vrijednost) podstiče razvoj zdravih bakterija u tijelu i štiti ga od razvoja virusa i štetnih bakterija.

Limun možete piti svježe iscijeđen, možete ga dodavati u čaj, umjesto octa u salatu, pri kuhanju… Budite kreativni.

2. Koristite prirodne sastojke za podizanje imuniteta

Bijeli luk je najjači prirodni antibiotik i dobro je barem jednom sedmično najesti se bijelog luka. Sirovi bijeli luk je bolji od kuhanog, ali opet, kuhanjem se smanjuje miris bijelog luka, a to će mnoge natjerati da ga kuhaju.

Drugi bitan prirodni sastojak za imunitet je Aloe Vera. Aloa Vera se ponekad opisuje kao čudotvorna biljka koja liječi sve bolesti.

Eterična ulja također spadaju u ovu kategoriju i mogu doprinijeti jačanju imunog sistema.

3. Spavajte dovoljno

Svako od nas ima drugačije potrebe za snom i zato nije moguće definisati koliko je sati sna idealno. Neke osobe trebaju samo 6 sati sna u prosjeku, a neke i do 10 sati. To zavisi i od vaše dobi, od godišnjeg doba, o tome koliko ste fizički aktivni i o raznim drugim razlozima. Bitno je da se dobro naspavate. Dobar san povezan je s lučenjem hormona važnih za naše tijelo. Dobar san poboljšaće vašu sposobnost razmišljanja, popraviti vam raspoloženje, čak i uljepšati kožu (zato se kaže “beauty sleep”). Nedovoljna količina sna narušava imunitet.

4. Pijte puno vode

Postoji jedno pravilo koje kaže:

Većina glavobolja javlja se zato što ljudi jednostavno ne piju dovoljno vode.

Žeđ nije jedini znak pomanjkanja vode, glavobolja takođe signalizuje dehidraciju.

5. Smanjite unos kafe

Kafa ima neka dobra svojstva, ona je antioksidans baš kao i čokolada. Ipak, kafa izvlači vodu i minerale iz tijela. Uz kafu pijte obavezno i vodu da nadoknadite tekućinu.

6. Smanjite unos slatkog

Ukoliko ćete se držati samo jednog savjeta od ovih koje smo ponudili, neka to bude ovaj. Eliminišite  šećer iz prehrane i primjetićete pozitivne promjene u tijelu, postaćete energičniji i manje ćete oboljevati.

Rafinisani šećer ima određene sličnosti s drogom, što ga više konzumirate, više ga i želite. Tako se stvara zavisnost.

Šećer naglo ulazi u krvotok, naglo podiže nivo šećera koja opet kasnije naglo pada. Taj nagli proces narušava imunitet. Neki doktori koji su svjesni problema unosa šećera ići će tako daleko da će vam prije savjetovati da prestanete unositi šećera nego da prestanete pušiti. Nemojte šećer zamijeniti vještačkim zasladjivačima , jer su i oni na svoj način prilično štetni.

7. Konzumirajte dovoljno proteina

Proteini su građevni blokovi koji su neophodni za zdravo tijelo, za zdravi um i, naravno, za imunitet. Dijete koje propisuju smanjen unos proteina obično obiluju u ugljikohidratima.

8. Nabavite voće i povrća

Voće i povrće važan su izvor vitamina, minerala, antioksidansa, vlakana i enzima.  Svako voće ima drugačiji hemijski sastav, a zlatno pravilo je konzumirati voće i povrće svih boja, od bijele i žute do tamno crvene i crne.

9. Vježbajte i provodite vrijeme na svježem vazduhu i suncu

Danas je nažalost potrebno provoditi 90% vremena u zatvorenom prostoru.. Svježi vazduh dobro djeluje na raspoloženje i na imunitet. Umjereno vježbanje, vožnja biciklom, trčanje i sl. takođe imaju jak uticaj na imunitet. Sa druge strane, naš imuni sistem je u prosjeku slabiji zimi – vjerovatno zbog manjka sunčeve svjetlosti i nižeg nivoa vitamina D.

10. Smanjite nivo stresa, priuštite sebi  stvari koje volite

Provodite vrijeme s porodicom, pripremite toplu kupku, jelo koje jako volite. Raspoloženje i zdravstveno stanje povezani su. Lako je moguće da istovremeno osjetite nemir i grlobolju, stres i grlobolju.

Stres je važan impuls koji je, evolucijski govoreći, zaslužan da životinje pobjegnu na vrijeme kada primijete opasnost. U današnje vrijeme nema koristi od stresa.

Možda je za vas joga, meditacija, autogeni trening… Riješite li se stresa život će postati ljepši, a to će se pozitivno odraziti i na imunitet.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!