Štab za vanredne situacije donio niz naredbi

453

Kako bi se spriječilo dalje širenje korona virusa, Štab za vanredne situacije Grada Banje Luke donio je  naredbu kojom se u idućih sedam dana obustavlja rad svih ugostiteljskih i trgovinskih objekata u gradu, osim trgovina prehrambenim proizvodima i robama široke potrošnje. Pored toga, zatvoreni su i svi objekti gdje se pružaju uslužne djelatnosti i zanatstvo, u kojima se ostvaruje neposredan bliski kontakt sa klijentima, osim taksi službe.

  • Cilj ovih mjera je je prevencija obolijevanja i zaštita zdravlja stanovništva, što podrazumijeva smanjenje društvenih kontakata kako bi smanjili mogućnost prenosa virusa – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić.

Po odluci Štaba, u trgovačkim centrima do 18.00 časova mogu raditi samo trgovine prehrambenim proizvodima i robama široke potrošnje i apoteke. Javne kuhinje mogu da rade uz dostavu hrane preko šaltera, kao i svi objekti koji su registrovani za dostavu hrane, uz maksimalne mjere higijene i sigurnosti koje će kontrolisati kontrolni organi. Hoteli, hosteli i drugi objekti za smještaj mogu pružati ugostiteljske usluge isključivo za prijavljene goste.

  • Ograničen je i broj ljudi koji mogu biti u zatvorenom prostoru, zbog čega će svi morati na ulazu regulisati broj osoba koji će moći istovremeno da uđu u zatvoren prostor. Ispred blagajni se mora organizovati razmak između kupaca od jedan metar, uz mjere dezinfekcije i povećane mjere higijene – naglasio je Radojičić.

Prema odluci Štaba, benzinske pumpe nastavljaju sa uobičajnim režimom rada, s tim da su svu ostalu robu, osim goriva, mogu da prodaju samo do 18.00 časova. Takođe, apoteke rade bez promjene radnog vremena, ali uz kontrolu organizovanog broja ulazaka i pojačane mjere dezinfekcije.

U Gradskoj upravi, gradskim ustanovama i preduzećima, osim Doma zdravlja, od sutra biće organizovan minimalan proces rada uz izvršavanje svih propisanih zadataka, dok će ostali radnici biti upućeni na rad od kuće.

Na ulazu u sve prostorije Gradske uprave biće ograničen ulaz, uz insistiranje na razmaku između klijenata, a na građane se apeluje da ni u ambulante ni u gradsku upravu ne dolaze bez prijeke potrebe.

Privatnim poslodavcima takođe je preporučeno da pokušaju organizovati svoj proces rada sa minimalnim brojem izvršilaca na licu mjesta, uz distancu između radnika,uz kontrolisan ulaz i dodatne mjere higijene.

  • Starijim licima i hroničnim bolesnicima preporučuje se da se zadrže u kućama, uz što manje izlaske – naglasio je Radojičić.

Kontrolnim organima naloženo je da se nepoštivanje ovih mjera kažnjava u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva u slučaju zaraznih bolesti i Krivičnim zakonom Republike Srpske.

Dom zdravlja: Pod nadzorom 750 osoba

Rad Doma zdravlja će u naredenim danima takođe biti drugačije organizovan, jer se u narednim danima očekuje dolazak većeg broja naših građana iz inostranstva koji će imati obavezu da se javljaju zdravstvenim ustanovama. Njihov prioritet je da moraju provodoti anketiranje lica koja su bila u kontaktu sa zaraženima uz predlaganje kućne izolacije.

Inače, po podacima Doma zdravlja, pod zdravstvenim nadzirom u Banjoj Luci trenutno se nalazi 750 osoba, koje su bile u konktaktu sa zaraženim licima.

Od sutra će ambulanta u Poliklinici služti samo za pregled pacijenata koji su oboljeli od akutne respiratorne infekcije, za kompletno stanovništvo grada. I to samo onih, koji imaju povišenu temperaturu ili „stezanje“ u grudima.

U ambulanti u Docu će se obavljati pregledi po nalogu Higijensko-epidemiološke službe ili doktora porodične medicine, za pacijente koji su bili u kontaktu sa licima koja su bila izložena korona virusu.

  • Želimo da u kratkom periodu spriječimo širenje virusa kod većeg broja građana, da zaštitimo starija lica i rizične kategorije, kao i da onemogućimo širenje virusa među zdravstvenim radnicima jer bi se time ugrozilo pružanje zdravstvenih usluga- naglasila je direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!