Poziv na dodatni oprez i higijenu zbog pojave korona virusa

1028

Nema razloga za uznemirenost ili paniku građana poslije potvrde da su u Banjoj Luci identifikovana dva slučaja zaraze virusom korona, a gradske i republičke institucije preduzimaju sve potrebne mjere kako bi se izbjeglo širenje bolesti, izjavio je gradonačelnik Igor Radojičić.

Poslije današnje sjednice Gradskog štaba za vanredne situacije, Radojičić je ukazao da do ponedjeljka, 9. marta, neće biti nastave u Osnovnoj školi „Branko Ćopić“, pošto je jedan od oboljelih – učenik ove škole.

Jutros je obavljena dezinfekcija školskih prostorija, te onih objekata za koje je procijenjeno da postoje prvi kontakti odnosno onaj prvi krug u kojem se kretalo dvoje oboljelih. Danas se obavljaju i preventivni pregledi cijelog razreda i tu aktivnost nosi Dom zdravlja – naglasio je Radojičić.

On je ukazao da je Gradski štab za vanredne situacije 26. februara održao prvu sjednicu i uveo dnevno praćenje epidemiološke situacije u gradu zbog mogućnosti da se iz zemalja regiona u kojima su zabilježeni slučajevi virusa korona zaraza prenese na teritoriju Republike Srpske.

Danas počinje i pojačana kampanja informisanja javnosti, odštampani su i distribuirani plakati svim školama, vrtićima, ambulantama, tržnim centrima i drugim javnim objektima kako bi javnost bila informisana o postupanju u ovoj situaciji.

Gradonačelnik Radojičić je poručio da se to primarno odnosi na pojačavanje higijenskih mjera, te da će i nadležni gradski organi imati jače kotrole nad higijenskim stanjem na svim mjestima javnog okupljanja i u javnom prevozu.

Preporuka je da starija i lica sa hroničnim oboljenjima treba da smanje kretanje i izbjegavaju javna okupljanja jer su rizična grupacija.

Takođe, preporuka je da sugrađani bez simptoma i bez poziva ne dolaze u ambulante na testiranja.

Kako je rekao, Štab je procijenio da trenutno nema razloga da se javne aktivnosti i događaji otkazuju ili pomjeraju, jer je riječ o jednoj porodici i preventivnim mjerama u jednoj školi.

-Štab će nastaviti sa zasjedanjem i pratićemo stanje i cijeniti da li postoji potreba za nalaganjem nekih drugih mjera – naveo je Radojičić, koji je pozvao medije da prenose samo informacije koje dobiju od nadležnih zdravstvenih ustanova i gradskih i republičkih institucija.

Direktor Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović kaže da su apsolutno spremni za ovu situaciju, te pozvala sugrađane da slušaju uputstva zdravstvenih radnika i da ne podliježu panici za koju u ovom času nema mjesta.

-Oprez je neophodan, ali panika nikako nije poželjna – istakla je ona.

Prema njenim riječima, najbolje je da građani kontakt sa svojim porodičnim ljekarom ostvare telefonskim putem, te da samo oni sa ugroženim stanjem dođu u ambulantu.

-Danas do 11.45 časova ukupno je pregledano i uzeti su uzorci za 35 osoba, od kojih je 23 učenika i 12 nastavnika OŠ „Branko Ćopić“. Tokom dana očekujemo pregled za još jedan manji broj učenika – kazala je dr Todorović.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković kazao je da će rezultati svih ovih testova biti poznati večeras kasno ili sutra ujutro.

  • Radi se najmodrenijom tehnologijom sa testovima koje mi možemo da uradimo u ovom trenutku. Na osnovu rezultata, orjentisaćemo se za sve ostale mjere. Ne očekujemo da ta djeca budu pozitivna ali smo pristupili sa oprezom – kazao je on.

Svi učenici odjeljenja koje pohađa učenik sa pozitivnim nalazom na korona virus biće pod nadzorom u narednih 14 dana, odnosno u kućnoj izlociji.

  • Molimo roditelje i djecu da ne narušavaju izolacioni period napuštanjem domova. Jako je bitna disciplina u ovom periodu – dodao je Zeljković i još jednom ponovio da nema mjesta panici i da dva zaražena virusom, koja se dobro osjećaju i bez simptoma su, ne predstavlja epidemiju.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!