UKIDANJE “BIJELOG HLJEBA” UPITNO Petkovićev prijedlog neće imati podršku SNSD

381

U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je pokrenuta rasprava o dva nacrta zakona koje je predložio potpredsjednik NSRS i poslanik Ujedinjene Srpske Milan Petković, a čijim usvajanjem bi se stekli uslovi za ukidanja “bijelog hljeba”.

Riječ je o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o radnim odnosima u državnim organima i Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

Govoreći o ovim nacrtima zakona, Petković je rekao da ih nije predložio zbog skupljanja političkih poena, već da bi ispunio dio predizbornih obećanja.

On je podsjetio da je “bijeli hljeb” još ranije ukinut na nivou BiH, te da je vrijeme da se ta privilegija ukine i u Republici Srpskoj.

– Cilj Nacrta zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave jeste da funkcionerima, kojima je prestala funkcija, bude ukinuta neopravdana privilegija primanja plate – istakao je Petković.

On je rekao da bi u skladu sa predloženim izmjenama trebalo da bude brisan član 28 važećeg zakona zato što se na ovaj način želi spriječiti da funkcioneri jedinica lokalne samouprave po prestanku funkcije nastave da dobijaju platu, iako nisu više na funkciji. Pored njega, brisao bi se i član 29 Zakona jer se primjena ovog člana vezuje za član 28.

Petković je ranije podsjetio da je u prošlom sazivu 37 poslanika i delegata, nakon prestanaka mandata u NSRS i u Vijeću naroda Republike Srpske, ali i ministara koristilo “bijeli hljeb”, za šta je u neto iznosu Vlada Srpske izdvojila 600.000 KM.

On je još istakao da bi se ukidanjem “bijelog hljeba” uštedio ogroman novac koji bi mogao biti usmjeren za izgradnju vrtića i opremanje škola.

Petkovićev prijedlog po svemu sudeći neće dobiti potrebnu podršku većine poslanika u NSRS. Naime, iz najveće vladajuće stranke – SNSD, koja je ujedno i koalicioni partner Ujedinjenoj Srpskoj, već su najavili da Petkovićeve nacrte zakona neće podržati.

Šef poslaničkog kluba SNSD Igor Žunić je to obrazložio riječima kako “nema ništa protiv uštede, već da bi navedena mjera trebala biti sistemska u paketu i da se obuhvati nekoliko zakona kojima će se  regulisati navedena oblast”.

Šef poslaničkog kluba SDS Miladin Stanić je nakon toga predložio Petkoviću da povuče iz skupštinske procedure oba nacrta zakona jer je “očito da za njihovo donošenje nema podršku Vlade Republike Srpske i skupštinske većine”.

Poslanici će nakon redovne pauze nastaviti raspravu o Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o statusu funkcionera jedinica lokalne samouprave.

Izvor : srpskainfo.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!