Metoda koja može da predvidi srčani udar

874

Naučnici sa Oksforda ističu da se novom metodom analize snimaka napravljenih kompjuterizovanom tomografijom /CT/ može utvrditi kojim pacijentima prijeti srčani udar, i to godinama ranije nego što se dogodi.

Tehnologija je razvijena u saradnji sa zdravstvenim ustanovama u NJemačkoj i SAD. Ključno je korištenje algoritmova za proučavanje masnoća nakupljenih oko koronarnih arterija prikazanih na snimcima srca.

Masnoće se mijenjaju kada se arterija upali, što može služiti kao sistem ranog upozorenja u 30 odsto slučajeva kada je riječ o srčanom udaru.

Ako se može identifikovati upala arterija srca, tada se može reći koja od njih će izazvati srčani napad, objašnjavaju oksfordski naučnici.

Većinu srčanih udara izaziva nakupljanje masnoće na unutrašnjem zidu arterija, što ih sužava, smanjuje prohodnost i dotok krvi u srce.

Snimci CT-a, zasad, pokazuju doktorima mjesto na kojem je arterija već sužena zbog nakupljanja masnoće, a sa novom tehnologijom ljekari će moći da predvide kojim arterijama prijeti sužavanje.

Nučnici vjeruju da će ova metoda biti odobrena u roku od godine dana.

“Možemo reći pacijentima – vaše arterije su upaljene i suženje će se dogoditi u roku od pet godina. Zato, možete već danas početi da preduzimate preventivne mjere kako biste spriječili nastajanje naslaga masnoća”, poručuju sa Oksforda.

Srčani i moždani udari su dva najveća uzročnika smrti u svijetu, napominju naučni časopisi.

(Srna)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!