Distibutivni centar u Omarskoj do avgusta

431
Ovog ljeta u Omarskoj kod Prijedora u rad bi trebalo da bude pušten Distributivni centar sa hladnjačom za voće. Na ovaj način će prijedorskim voćarima biti znatno olakšano skladištenje voća radi što unosnijeg plasmana na tržštu.

Voćari očekuju da će za njihove potrebe uskoro biti nabavljena i linija za hladno cijeđenje sokova.

Skladištenje i plasman voća su već godinama najveći problem prijedorskih voćara. U cilju zadržavanje kvaliteta plodova, postizanja više cijene i kontinuiranog snabdijevanja tržišta, voćari tvrde da bi hladnjača znatno olakšala skladištenje i povećala finansijsku dobit.

Dalibor Јović, predsjednik UO Poljoprivrede zadruge Kooperativa Prijedor, istakao je da bi im hladnjača dobro došla u njihovom poslu, jer bi mogli da skladište svoje proizvode u skladišne kapacitete i po povoljnim cijenama plasiraju na tržištu, a ne da ih, kako kaže, daju u bescijenje.

Izgradnja hladnjače i uspostavljanje Distributivnog centra u Omarskoj planirano je kroz dvije faze. Predviđena je izgradnja skladišnih kapaciteta od oko 500 tona, a vrijednost se procjenjuje na oko 270.000 KM.

Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Prijedora, rekao je da kroz prvu fazu u budžetu za prošlu godinu obezbijeđeno 198.000 KM i ona je sada u završnici. U budžetu za ovu godinu obezbijeđene su 72.000 KM kako bi Distributivni centar bio završen i u funkciji do avgusta ove godine.

Prijedorskim voćarima, koji su pokrenuli proizvodnju hladno cijeđenih voćnih sokova, za sada, nedostaje linija za cijeđenje voća. Međutim, na pomolu je rješenje posredstvom projekta.

Radivoj Vujković, direktor PZ Kooperativa, pojasnio je da je riječ o projektu IFAD koji se sprovodi u saradnji sa  Ministarstvom poljoprivrede Republike Srpske, te da je projekat petogodišnji.

Rosić je naglasio da Grad Prijedor svake godine obezbjeđuje podršku za voćarsku proizvodnju u iznosu od 40. 000 KM, a za poslovni plan PZ Kooperative koja je u projekatu IFAD-a, finansiraće 10 odsto projekta.)

Linija za cijeđenje voća biće od koristi za opstanak proizvodnje potkozarskih cijeđenih sokova, koju su, prema dosadašnjim rezultatima, odlično primljeni na tržištu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!