8,7 miliona KM od poreza na nepokretnosti

477

U protekloj godini, Grad Banja Luka je od poreza na nepokretnosti ostvario prihod od 8,7 miliona KM. Iz Odjeljenja za finansije naglašavaju da su, u periodu od 2012. do 2019. godine, prihodi po osnovu poreza na nepokretnosti porasli tri puta.

  • Radi se o značajnom prihodu u budžetu Grada iz kojeg se finansiraju infrastrukturni i drugi projekti i koji služi za poboljšanje kvaliteta života u našem gradu, a Gradska uprava se veoma aktivno uključila u proces poboljšanja naplate poreza na nepokretnosti – kažu u nadležnom odjeljenju.

Radi povećanja naplate prihoda od poreza na nepokretnosti, između ostalog,  Grad je u 2019. godini pokrenuo pilot projekat “Širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti“ koji ima za cilj da identifikuje one vlasnike nepokretnosti koji nisu izvršili prijavu nepokretnosti u fiskalni registar.

  • Kroz navedeni pilot projekat, po prvi put od kada je uveden porez na nepokretnosti, obavještavamo potencijalne obveznike o njihovim zakonskim obavezama, odnosno dužnosti da prijave nepokretnost i plaćaju porez. Konačni cilj pilot projekta je povećanje naplate širenjem obuhvata, bez povećavanja poreskih stopa, te podizanje nivoa odgovornosti i svijesti obveznika o značaju prijavljivanja nepokretnosti i plaćanja poreza – navode iz Odjeljenja za finansije.

Iz ovog odjeljenja dodaju da je Grad angažovao i volontere koji, uz tehničku pomoć i asistenciju Poreske uprave RS, imaju zadatak da kroz poresku aplikaciju protokolišu oko 40.000 neplaćenih poreskih računa, kako bi se stekli uslovi da Poreska uprava RS pokrene postupke prinudne naplate.

  • Navedena aktivnost trebalo bi da ima direktan pozitivan efekat na povećanje prihoda od poreza na nepokretnost u 2020. godini. Takođe, U RS se provodi „CILAP“ projekat kojeg realizuje Republička uprava za geodetske i imovinsko-pravno paoslove. Cilj ovog projekta je da se izvrši popis i masovna procjena nepokretnosti na izabranim katastarskim opštinama grada Banje Luke i da se identifikuju njihovi vlasnici, te izvrši poređenje sa fiskalnim registrom nepokretnosti. To je od suštinskog značaja za Grad, jer se time postiže osnovni cilj, a to je širenje obuhvata obveznika poreza na nepokretnosti – zaključeno je iz Odjeljenja za finansije.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!