Sjećanje na nevine žrtve fašističkog terora u Drakuliću

406

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić, prisustvovao je danas u Drakuliću obilježavanju 78. godišnjice stradanja Srba u ustaškom pokolju u zimu 1942. godine.

On je podsjetio da se na današnji dan, već decenijama, podsjećamo velikog zločina koji je u nekoliko banjalučkih naselja počinjen u zimu 1942. godine, kada su fašisti masakrirali civilno stanovništvo isključivo zbog toga što su bili prirpanici srpskog pravoslavnog naroda.

  • Na nama je da ovaj dan obilježavamo i da se sjećamo istorije, prije svega da odamo počast nedužnima koji su stradali, a drugo – da učimo iz istorije. Učinili smo sve da na dostojan način obilježevamo ovaj datum, a u tim naporima valja spomenuti i rekonstrukciju spomen kosturnice i spomenika u Drakuliću. Vjerujem da ćemo to ove godine završiti, a u neposrednoj blizini, u dvorištiu škole u Šargovcu, počela je izgradnja spomen parka – istakao je Radojičić.

7. februara 1942. godine pripadnici fašističke NDH, u samo jednom danu, na svirep način, bez ispaljenog metka, pobili su više od 2.300 potpuno nevinih srpskih civila u selima Drakulić, Motike i Šargovac te u rudniku Rakovac, među kojima više od 550 djece.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!