Elektronske građevinske dozvole od aprila u Banjaluci i Gradišci

457

Banjaluka i Gradiška već od aprila izdavaće elektronske građevinske dozvole i time pružiti brže, jeftinije i kvalitetnije usluge privrednicima i građanima. Nakon što bude izvršena kompletna digitalizacija zemljišnih knjiga, ovaj projekat, postaće operativan u svim gradovima i opštinama Srpske.

ednim klikom, već od aprila, investitori i građani u Banjaluci i Gradišci moći će da izvade elektronsku građevinsku dozvolu. U praksi to znači da će sa svog mobilnog telefona iz bilo kojeg dijela zemlje ili svijeta moći da podnesu zahtjev. Postupak izdavanja elektronske građevinske dozvole zavisiće i od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, koja će morati u digitalnoj formi da ima kompletnu vlasničku strukturu, i od elektronskog potpisa koji bi uskoro trebalo da zaživi.

– Elektronska dozvola podrazumijeva svu dokumentaciju u elektronskoj formi, a investitor neće morati da hoda i prikuplja određene saglasnosti, već je to obaveza revidenta – istakla je Srebrenka Golić, ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

Grad Banjaluka prije dvije godine uveo je jednošalterski sistem izdavanja građevinskih dozvola i veliki broj građana koristi tu mogućnost. Novi postupak, iz papirne u elektronsku građevinsku dozvolu korak je naprijed, kaže gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

– Nalazimo se u testnoj fazi i očekujemo da će u naredna tri do četiri mjeseca u potpunosti biti instalirani softveri i da će ova usluga već u aprilu biti široko dostupna za sve podnosioce – naglasio je Radojičić.

I Gradiška je krajem 2017. godine usvojila jednošalterski sistem. Uvođenje elektronske građevinske dozvole od velikog je značaja za građane i privrednike, koji više neće biti taoci administrativnih procedura, kaže gradonačelnik Zoran Adžić.

– Mislim da ćemo kroz ovu testnu fazu ovladati svim procedurama i da ćemo od 1. aprila krenuti u proces elektronskog izdavanja građevinskih dozvola – istakao je Adžić.

Resornom ministarstvu i Vladi Srpske poklonjen je softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola i ovo je jedan od segmenata reforme javne uprave u okviru Projekta poboljšanja poslovnog okruženja i privlačenja investicija na lokalnom nivou /Lajf/, koji finansira Vlada Velike Britanije.

– Kroz ovaj projekat reformisana je 21 lokalna zajednica, ostvareno 57 miliona KM novih investicija i otvoreno 329 novih radnih mjesta – naveo je Alfred le Prevost, prvi sekretar Ambasade Velike Britanije u BiH

Lokalne zajednice koje su sprovele preporuke projekta napravile su godišnje uštede od 5,9 miliona KM za privrednike i građane.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!