Banja Luka uvodi elektronsku građevinsku dozvolu

471

Grad Banja Luka će, zajadno sa Gradiškom, biti prvi grad u Republici Srpskoj koji će omogućiti elektronsko izdavanje građevinskih dozvola, saopšteno je na današnjoj prezentaciji ovog sistema u Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS.

Kako je rečeno na prezentaciji, očekuje se da će sistem biti u upotrebi za nekoliko mjeseci.

Gradonačelnik Igor Radojičić, ukazao je da je Banje Luke još prije dvije godine uvela mogućnost jednošalterskog izdavanja građevinskih dozvola, kao prvom koraku ka konačnom cilju – uvođenju elektronske građevinske dozvole.

  • Pokazalo se da jednošalterski sistem veoma uspješno funkcioniše i da najveći broj fizičkih lica koristi tu mogućnost. Elektronska građevinska dozvola je korak naprijed, a zahvaljujem na izboru Banje Luke koja je će ovo, zajedno sa Gradiškom, sprovoditi kao pilot-projekat. Broj dozvola za velike projekte koje Grad izda tokom jedne godine iznosi preko stotinu i nadamo se da će, u roku od tri ili četiri mjeseca, softver biti instalisan, odnosno da će sistem biti operativan i da će ova usluga biti široko dostupna za sve – rekao je Radojičić.

Ministarka Srebrenka Golić, istakla je da je osnovni cilj ovog projekta da svi investitori, domaći i strani, uopšte fizička i pravna lica, mogu lakše ostvariti svoja prava i put do građevinske dozvole. Kako je navela, u praksi će to značiti  da investitor, putem aplikacije, sa svog mobilnog telefona, iz bilo kog dijela svijeta, može podnijeti zahtjev za građevinsku dozvolu.

  • Riječ o jednom od segemenata reforme javne uprave u okviru projekta „Lajf“ uz pomoć Međunarodne finansijske korporacije i Vlade Velike Britanije, koji su donirali softver za elektronsko izdavanje građevinskih dozvola. Ovo je početna faza, jer da bi projekat zaživio potrebno je da u elektronskoj formi bude sva tehnička dokumentacija i elektronski potpis. Posebna pažnja mora se obratiti na vlasnički list i ovaj projekat će u principu biti zavisan od Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove koja svu vlasničku strukturu mora imati u digitalnoj formi. Dakle, moramo imati čistu vlasničku strukturu, jer je to osnovni preduslov da bi građanin uopšte dobio građevinsku dozvolu – pojasnila je Golić.

Menadžer projekta „Lajf“ Senka Eminagić, rekla je da je ovo rezultat dugogodišnjeg rada i saradnje sa Vladom RS u oblasti prostornog uređenja i građenja. Ona je ocijenila da uvođenje elektronske građevinske dozvole predstavlja veliki uspjeh, jer će se, već u aprilu ove godine, zahtjev za građevinsku dozvolu moći praktično podnijeti jednim klikom.

Alfred Le Prevost, prvi sektretar Ambasade Velike Britanije, izjavio je da Velika Britanija sa zadovoljstvom podržava ovaj projekat koji doprinosi unapređenju poslovnog okruženja te omogućava nove investicije i otvaranje novih radnih mejsta.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!