Zadržavanje kihanja može biti opasno

974

Nikada, nipošto ne pokušavajte da zadržavate kihanje. Pogotovo ne zapušavanjem nosa i usta, jer biste zbog toga mogli da završite u hitnoj pomoći.

Jedan, inače zdrav, 34-ogodišnji Britanac osjetio je bol u grlu, poslije koga je počeo da kiše. Pokušao je da spriječi kijanje zapušiviši usta i nos.

Do momeneta kada je stigao kod ljekara, sasvim je izgubio glas i jedva da je mogao da guta. Doktori koji su da pregledali, mogli su da čuju pucketave zvuke koji su se prostirali od njegovog vrata pa do grudnog koša, piše Gizmodo.

Kasniji pregled i snimanje su pokazali da je silina “obrnutog” kijanja čovjeku probušila ždrijelo, dio grla ispod usta i nosa a ispred jednjaka i grkljana.

Pucketave zvuke proizveli su mehurići vazduha koji su, usljed snage kijanja, dobili ubrzanje tarući se o meka tkiva vrata i prostor između pluća.

Zbog visokog rizika od infekcije vrata i grudi, čovjek je primljen u bolnicu i stavljen na infuziju.

Ima je sreće, buduću da je poslije sedam dana njegovo grlo bilo dovoljno zaliječeno da bi mogao da bude skinut sa infuzije, pa je ubrzo pušten kući – uz instrukcije da više nikada ne zadržava kijanje.

Doktori ističu da je, iako su ovakvi slučajevio veoma rijetki, zadržavanje kijanja dovodilo i do opasnijih posljedica kao što su probijanje bubnih opni i pucanja krvnih sudova mozga, što može da ima i fatalne posljedice, javlja B92.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!