Aktivno 98 gradilišta: 14,5 miliona KM od građevinskih dozvola

441

Zahvaljujući pojačanoj stanogradnji, u gradski budžet je tokom prošle godine po osnovu uređenja građevinskog zemljišta i rente uplaćeno 14,55 miliona KM, odnosno sedam odsto više od planiranih sredstava.

Prema podacima Odjeljenja za prostorno uređenje, u gradu je trenutno aktivno 98 gradilišta, što je i dovelo do pojačanih uplata po osnovu ovih naknada.

-Prošlogodišnjim budžetom, ovi prihodi su bili planirani na iznos 13,6 miliona KM, ali je zbog pojačanih građevinskih aktivnosti, po ovom osnovu uplaćeno 14.55 miliona KM – ističu u Odjeljenju.

Po njihovim podacima, u redovnim postupcima tokom godine izdata je 441 građevinska dozvola. U isto vrijeme, u okviru postupka legalizacije, izdata je 421 naknadna građevinska dozvola i 141 rješenje o legalnosti za objekte koji su izgrađeni prije 1980. godine.

U međuvremenu, dobri rezultati zabilježeni su i u okviru novog, tzv. jednošalterskog sistema za izdavanje građevinskih dozvola, koji omogućava da investitori, bilo da su pitanju firme ili fizička na lica, na jednom mjestu dobiju sve neophodne saglasnosti komunalnih preduzeća u procesu gradnje.

Tokom prošle godine, posredstvom ovog sistema zaprimljena su 423 zahtjeva za građevinske dozvole i 942 za izdavanje lokacijskih uslova.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!