„Banja Luka ljudskog lica“: Veliki planovi za iduću godinu

554

Veliki projekt „Banja Luka ljudskog lica“, usmjeren na pobošanje kvaliteta života za široku populaciju, biće nastavljen i u idućoj godini, sa velikim brojem planiranih aktivnosti, najavljeno je na današnjem sastanku gradonačelnika Igor Radojičića i predstavnika četrdesetak organizacija i institucija.

Radojičić je naglasio da je u projekat uključen veliki broj institucija i organizacija iz domena civilnog sektora, ističući da se radi o fleksibilnoj platformi, koja se konstatnno nadograđuje.

  • Platforma je uglavnom posvećena djeci, mladima, starijim osobama, humanizaciji prostora, ali i zdravlju stanovništva i bezbjednosti grada. Iz toga su nastale desetine pojedinačnih projekata čija relaizacija je u toku – rekao je Radojičić.

Koordinator projekta Sonja Stančić, kazala je da se ovaj projekt provodi već devet mjeseci.

  • U sljedećoj godini, predstoje nam razgovori sa privrednim sektorom i stranim donatorima, kako bi i oni našli svoj interes da učestvuju u ovome. Program je prepoznat kao nešto što je inovativno i drugačije – naglasila je Stančić. U ovoj platformi, značajno mjesto zauzima i projekat preventivnih zdravstvenih pregleda stanovništva pod nazivom „Za tvoje dobro“ koji sprovodi Dom zdravlja. Direktor ove ustanove Nevena Todorović, ističe da je u prva tri mjeseca ove akcije pregledano oko 1.300 sugrađana i da će pregledi biti nastavljeni i u idućoj godini. Sa svoje strane, Grad Banja Luka obezbjedio je 600.000 KM za nastavak ovih aktivnosti.
  • Tokom dosadašnjih pregleda, kod 70 naših sugrađana utvrđena je sumnja na maligne bolesti, te smo te nalaze proslijedili na dalja medicinska ispitivanja. Ove cifre jasno govore o tome koliko je opravdan ovaj projekat, koji će biti nastavljen i 2020. godine, kad će biti pregledano više od 20.000 naših sugrađana – kazala je ona.

Ilija Trninić, iz instituta „Perpetum mobile“, ocijenio je da je u godini na izmaku mobilisana zajednica i da je zaživjela platforma između vladinog i nevladinog sektora.

  • Ta saradnja je rezultrirala konkretnim projektima. U sljedećoj godini ćemo razgovarati kako da poboljšamo kvalitet usluge u Banjoj Luci i da doprinesemo održivosti NVO sektora – izjavio je Trninić.

Šef Tima za male intervencije Milenko Stanković, rekao je da su male intervencije originalni banjalučki projekat i da već postoji interes da se širi i na druge lokalne zajednice u našem okruženju.

  • Uspostavili smo komunikaciju i sa kolegama iz cijelog svijeta tako da platfrma ima budućnost. To je ozbiljan proces koji traži vrijeme i mi ćemo u narednoj godini ponuditi partnerima da zajednički stvaramo nove projekte, a mi već imamo u planu osam malih intervencija na području grada – zaključio je Stanković.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!